Mustavalkoista sisustuksessa

Maalarinvalkoista seiniin ja vitivalkoista kattoon? Moni suomalainen on valkoisen, harmaan tai mustavalkoisen vannoutunut ystävä. Mutta harva tietää, että joihinkin huoneisiin värittömyys, musta ja harmaa eivät sovi.

Suomessa on suosittu pitkään valkoista väriä sisustuksessa. Se on koettu turvallisena valintana, joka avartaa tilaa. Olohuoneessa valkoiset seinät ovatkin hyvät, koska ne tarjoavat hyvän taustan kaikille tauluille, matkamuistoille ja esineille. Kaikkiin huoneisiin valkoinen ei kuitenkaan ole paras mahdollinen valinta.

Sisustuksessa valkoinen ei ole hoitava väri, sillä se jättää kaiken avoimeksi. Heijastaessaan kaiken siihen osuneen valon, se edustaa puhtautta, mutta ellei sen yhteydessä käytetä sävyllisiä värejä, valkoinen tarjoaa myös tyhjyyttä, jossa ei voi tarttua mihinkään. Tämän moni on omakohtaisesti saanut kokea maatessaan esimerkiksi hygieenisen valkoisessa ja samalla lohduttomassa sairaalaympäristössä.

Valkoisen parhaat puolet

Tiloissa, joissa käsitellään paljon sävykästä materiaalia tai joiden seinille on sijoitettu värikkäitä taide- tai käyttöesineitä, valkoinen muodostaa erinomaisen taustan. Värintarkkailutehtävien yhteydessä valkoinen on ainoa mahdollinen väri, koska se ei heijastus- tai rinnastusvaikutustensa vuoksi muuta tarkastelukohteesta saatavaa värivaikutelmaa.

Valkoinen sopii hyvin myös sakraalitiloihin, etenkin voimakkaasti valaistuna, sillä se voi johtaa ihmisen ajatukset tuonpuoleiseen. Muiden värien yhteydessä käytettynä valkoisella on usein voimakkaasti selkeyttävä ja kirkastava vaikutus.

Mustan vaarat

Musta on oikeastaan värien puutetta. Sisustuksessa musta pidättää itseensä valosta kaiken, eikä luovuta mitään terapeuttisesti eikä psykologisestikaan. Muiden värien rinnalla käytettynä mustalla on joissain tapauksissa kirkastava vaikutus. Vastakohtaisuus on kuitenkin useimmiten niin voimakasta, ettei tällaisia yhdistelmiä suositella käytettäväksi tiloissa, joissa oleskellaan vakinaisesti.

Musta väri voisi sopia esimerkiksi viraston sohvaan, jos odottelijoiden halutaan pysyvän mahdollisimman huomaamattomina. Kokomustassa huoneessa voi kokea väsymyksen, voimattomuuden ja haluttomuuden tunteita silloin, kun pitäisi nousta ja lähteä liikkeelle. Musta ei sovi lainkaan sairaaloihin, terveyskeskuksiin tai parantoloihin, joissa on myös psyykkisesti häiriintyneitä potilaita. Myös tyylikkäänä pidetty mustavalkoisuus on näihin ja useampiin muihin ympäristöihin täysin sopimaton, kun mittapuuna on värien myönteinen terveysvaikutus.

Harmaa voi rytmittää tai välittää

Sisustuksessa harmaa on ankein ja arkisin kaikista väreistä. Sen vaikutus on lähinnä masentava. Terapeuttisesti harmaalla on negatiivia vaikutuksia, ja erityisen negatiivinen vaikutus on betoninharmaalla.

Vaaleanharmaan käyttö saattaa olla välttämätöntä tiloissa, joissa käsitellään värikästä materiaalia. Yhdessä sävyllisten värien kanssa käytettynä vaalean harmaa voi toimia hyvänä rytmittäjänä ja liian kirjavan vaikutelman torjujana sekä olla välittäjänä siirryttäessä tilasta toiseen.

Muutakin kuin valkoista tai mustavalkoista?

Värit ovat viime aikoina palanneet voimakkaasti sisustukseen. Ainakaan lastenhuoneesta ei kannata tehdä kokovalkoista, sillä lapset rakastavat ja tarvitsevat voimakkaita värejä, pienimmät etenkin punakeltaisia. Jos valkoista kotia aikoo piristää väreillä, on hyvä tiedostaa mikä sopii mihinkin huoneeseen.

Kylpytiloihin suositellaan vaaleita ja viileitä värejä. Makuuhuoneeseen suositellaan vaaleita sinivioletteja tai turkooseja vivahteita ja valkoisia tai vaaleanharmaita kalusteita ja tekstiilejä. Murrosikäisille tytöille tarjotaan herkän roosan, valkoisen ja vaaleanvihreän yhdistelmää. Koska eteistiloissa ja portaikoissa ei oleskella, niissä voi käyttää enemmän värejä, jopa purppuraa tai lilaa, jos niistä pitää.

Pieneen asuntoon, jossa suunnilleen kaikki toiminnot tehdään yhdessä huoneessa, suositellaan valkoisia seiniä, vaaleansinistä kattoa ja valkoisia ikkunaverhoja, joissa on kevyt keltainen koristeaihe. Ne synnyttävät valoisaa ilmavuutta ja kevyttä päivänpaistetta sädehtivän ilmapiirin.

Teksti: Nina Pinjola / Mediafocus
Kuvat: Tikkurila ja Värisilmä

Lähteet:

  • Seppo Rihlama: Värit ja kuviot ympäristövaikuttajina, Tikkurila Oy, Vantaa 1993
  • Lilian Verner-Bonds: Väriterapia – Henkiseen tasapainoon ja terveyteen värien avulla, Karisto 1999
  • Unto Pusa: Väri – muoto – tila, Otakustantamo 1967
  • Seppo Rihlama: Arkkitehtuuri ja ihminen, Tammer-Paino 1965
  • Color Harmony – a Guide to Creative Color Combinations, Greenwood Publishing 1987
  • Rudolf Steiner: Värien olemus, Hakapaino 1990
  • Frank H. Mahnke: Color, Environment & Human Response, Van Nostrand Reinhold, NY 1996
  • William Hansen: Käytä oikein värejä, Tammi 1967
  • Albert O. Halse; The Use of Color in Interiors, McGraw-Hill 1978
  • Waldron Faulkner: Architecture and Color, John Wiley & Sons, USA 1972
  • Ebba Donner: Värit - Tunne luonteesi, Kirjayhtymä1991
  • Enid Verity: Colour Observed, The Macmillan Press, Hong Kong 1980

Lue myös:

    Uusimmat