Mustasukkainen rakastajatar tuhosi sankarikenraalin

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n ex-johtajan David Petraeusin, 60, erokohu on alkanut muistuttaa täysiveristä kolmiodraamaa tai saippuaoopperaa, kun tiedotusvälineet kertoivat Petraeusin eroon liittyvän rakastajatar Paula Broadwellin lisäksi vielä toisenkin naisen.

Tämän lisäksi Petraeusin eroon johtanutta suhdetta on ilmeisesti yritetty salailla, sillä New York Timesin mukaan sekä oikeusministeriö että liittovaltion poliisi FBI ovat tienneet vispilänkaupasta jo kesästä saakka, vaikka siitä kerrottiin eteenpäin vasta viime viikolla.

–Tämä yhtälö ei vain toimi. Minulle herää tästä todella monia kysymyksiä. Tapahtumien aikajärjestys pitää nyt käydä läpi, ja analysoida, mitä oikein on tapahtunut, vaati Yhdysvaltain sisäisestä turvallisuudesta vastaavan komitean republikaanijäsen Peter King CNN-uutiskanavalla.

Senaatin tiedustelusta vastaavan komitean puheenjohtaja Dianne Feinstein on niin ikään raivoissaan salailusta, ja hän vaatii saada tietää heti, miksi kongressille ei ollut kerrottu asiasta.

Mustasukkaisia uhkausviestejä

Arvostetuimpiin amerikkalaiskenraaleihin kuuluvan Petraeusin uran nolo loppuliuku lähti käyntiin Broadwellin mustasukkaisista sähköposteista, joita tämä lähetti Petraeusin perhetutulle Jill Kelleylle, 37. New York Timesin mukaan Broadwell käytti sähköposteissa aggressiivista kieltä ja uhkaili Kelleyä "jos tämä ei pidä näppejään erossa minun miehestäni".

Viesteistä kauhistunut Kelley otti yhteyttä FBI:hin ja pyysi sekä suojelua että selvittämään vihapostien lähettäjän. Jäljet johtivat Broadwelliin ja hänestä edelleen Petraeusiin, minkä jälkeen eräs Yhdysvaltain hienoimmista sotilasurista oli historiaa.

Kelley kommentoi tänään asiaa ainoastaan lyhyellä tiedotteella, jossa hän totesi Petraeusin olevan perhetuttu, jonka kanssa hän on ollut tekemisissä viiden vuoden ajan. Muuta hän ei suostunut kertomaan, vaan pyysi mediaa kunnioittamaan perheensä – johon Kelleyn itsensä lisäksi kuuluu mies ja kaksi lasta – yksityisyyttä. Lukuisat nimettömät lähteet ovat kuitenkin vakuuttaneet, ettei Kelleyllä ja Petraeusilla ole ollut suhdetta.

Lisää valoa suhdesoppaan ei ole tullut myöskään Petraeusilta tai Broadwelliltä, jotka ovat pysyneet hiljaa. Huomenna on luvassa kuitenkin kongressin kuuleminen, jossa FBI:n ja CIA:n johtoa grillataan asiasta.

Kuka korvaa huippukenraalin?

Petraeusin ero jättää juuri toisen kautensa aloittaneen presidentti Barack Obaman ikävästi tyhjän päälle. Kyvykkäälle kenraalille on vaikeaa löytää nopeasti yhtä tasokasta seuraajaa, semminkin kun samaan aikaan on hakusessa uusi ulkoministeri Hillary Clintonin tilalle, puolustusministeri Leon Panettan tilalle ja valtiovarainministeri Tim Geithnerin paikalle.

Vahvimpana ehdokkaana Petraeusin korvaajaksi pidetään terrorismiasiantuntija John Brennania, jolla on takanaan pitkä ura CIA:ssa. Hänellä on ollut keskeinen rooli muun muassa Obaman neuvonantajana, kun tämä on suunnitellut ja määrännyt iskuja Pakistanin heimoalueelle miehittämättömillä lentokoneilla.

(MTV3 - STT – Reuters – AFP)

Lue myös:

    Uusimmat