Mustakari puolustaa: Kovalainen ei niin huono kuin näytti

Heikki Kovalainen ei saanut kahdessa kisassa toivottua tulosta, kun hän ajoi Kimi Räikkösen tuuraajana Lotuksella. MTV Sportin F1-asiantuntija Erkki Mustakarin mielestä Kovalainen epäonnistui kuitenkin vain yhdessä asiassa. Kun hän toisti sen molemmissa kisoissa, sulivat pistemahdollisuudet tyystin.

Lotus-pestiä pidettiin Kovalaisen uutena mahdollisuutena kykyjen osoittamiseen. USA:n GP:ssä hän oli aika-ajossa kahdeksas mutta putosi sijalle 14. Brasiliassa hän lähti 11. ruudusta, ja sijoitus oli sama. Molemmissa kisoissa Kovalainen vesitti kisansa heikkoon lähtöön.

– Amerikan keikalla keli oli kohdallaan ja siellä näkyi se, mikä Heikin tekemisessä on edelleen hyvää: hän pääsi aika äkkiä juttuun mukaan. Uskon, että kaikki olisivat olleet tyytyväisiä, jos ei olisi etusiipeä pitänyt vaihtaa. Hän olisi ollut ilman sitä kuudes tai seitsemäs, ja olisi tuonut juuri sen, mitä Lotus häneltä odotti. Eikä se ollut Heikin vika, että talli päätti kokeilla sellaista siipeä, Mustakari sanoo.

– Se epäonnistui, joten fiilikset menivät vähän maanrakoon. Brasiliassa taas homma meni puihin sateiden takia. Se on maailman hankalin paikka totuttautua autoon, jota ajaa periaatteessa toista kertaa, kun vettä tulee niin, ettei läpi näe, Mustakari sanoo.

Mustakari muistuttaa, että Kovalaisen aika-ajot olivat samaa tasoa kuin Räikkösen tällä kaudella ajamat aika-ajot.

– Heikin suurin "moka" oli, että hän ei osannut ottaa lähtöjä tällä autolla. Jos ne olisivat olleet samanlaisia kuin Caterhamilla viime vuosina, niin kaikille olisi jäänyt se kuva, että hän veti hyvin. Nyt lähtemistä olisi pitänyt harjoitella lähes kokoajan, Mustakari sanoo.

"Ei niin huono"

Kovalaisella tuli lähtöä valmistavissa proseduureissa kiire, koska auto ei ollut tuttu. Outo auto tuotti myös sen, että Kovalainen joutui luottamaan säädöissä paljon insinööreihin, koska parannusvaihtoehtoja oli vaikea sanoa.

– Kovalainen ei ollut läheskään niin huono kuin mitä näytti näiden kahden kisan jälkeen. Heikki kritisoi itseään kovasti, mutta hänen olisi pitänyt korostaa lisää sitä, että "ryssin lähdt totaalisesti, piste".

– En ristiinnaulitsisi Heikkiä niin paljon kuin monet saattavat tehdä. Iltapäivälehdissäkin sanotaan, että täydellinen mahalasku. Siinä ei ehkä nähdä metsää puilta, Mustakari toteaa.

Mustakarikin myöntää, että jatkon kannalta Kovalaisen Lotus-keikka ei ainakaan auttanut. F1-paikkoja on tarjolla vähemmän kuin potentiaalisia kuskeja, mutta Mustakari uskoo, että varikolla nähdään sijoitusten taakse. Kovalainen näytti harjoituksissa ja aika-ajoissa potentiaaliaan. Lisäksi hän ajoi kisoissa ajoittain samaa tahtia kärkikuskien kanssa, mutta siitä vain ei ollut hyötyä, kun hän oli sijoilla ynnä muuta, 50 sekuntia perässä.

– Ei hän huonosti tehnyt hommia. Lähdöt olivat surkeat ja koko rupeamasta jää kuva, että se oli surkea. Jotkut näkevät kuitenkin laajemmin, jotkut eivät, Mustakari sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat