Mustaa ja valkoista

Vastapainoksi yltäkylläiselle värien maailmalle yksinkertainen mustavalkoisuus luo hillittyä tyylikkyyttä. Niukka väritys tuo esineiden muodot esiin ja antaa myös tilan itsensä puhua. Jyrkkä kontrasti on dramaattinen ja sitä voi halutessaan joko korostaa tai pehmentää valitsemalla sisustukseen kolmannen tehostevärin. Kauneimmillaan mustavalkoinen koti on veistoksellisen minimalistinen kokonaistaideteos.

Sisustustarkoituksessa musta ja valkoinen ovat kiitollisia värejä tilan suhteen, sillä ne toimivat niin pienessä kuin avarassakin kodissa - oikeassa suhteessa. Siinä missä musta imee itseensä valoa, valkoinen heijastaa sitä poispäin. Myöskin kalusteiden rakenteet ja materiaalit vaikuttavat ratkaisevasti. Kun halutaan kasvattaa tilaa, erityisesti seinäpinnoilla ja verhoissa tulee välttää mustaa. Ylipäätään musta suurina pintoina saattaa luoda ahdistavan vaikutelman. Toisaalta taas kokonaan valkoinen sisustus vaikuttaa helposti levottomalta. Tasapainoisimman ratkaisun aikaansaamiseksi kannattaakin luottaa kaikkien elementtien yhteisvaikutelmaan ja pyrkiä tarpeen mukaan keventämään tai rauhoittamaan sitä joko sijoittelemalla kalusteita uudelleen tai muuttamalla väritystä.

Mustan ja valkoisen yhdistelmä mielletään usein minimalistiseksi, vaikka näitä kahta väriä yhdistelemällä voidaan saada aikaiseksi hyvinkin runsas sisustus. Lisäämällä mukaan vaikkapa kullan tehosteväriksi, lopputulokseksi saadaan jopa barokkimaista yltäkylläisyyttä hipova vaikutelma. Marmori, nahka, peilit, kristallit ja turkikset sopivat tällaiseen kotiin, kuten myös ylellisesti laskostetut verhot runsaskuvioisista ja kiiltäväpintaisista kankaista. Yleisilme on värityksen yksinkertaisuudesta huolimatta eksoottinen ja erottuu yleisestä pohjoismaisesta tyylistä.

Jopa asketismia hipova minimalistisuus vaatii sisustajalta myös henkistä sitoutumista. Tällaisen kodin ylläpito ei salli pienintäkään syrjähyppyä tavaramarkkinoilla mikäli ehjä vaikutelma tahdotaan säilyttää. Tyylin avainsanoja ovat suoralinjaiset pelkistetyt kalusteet, jotka on sijoiteltu tarkasti harkituille paikoille. Tekstiilit puuttuvat joko täysin tai rajoittuvat mahdollisimman yksinkertaisiin verhoihin.

Teksti: Tia Taivalmäki
Kuvat: Aero, Marimekko, Tuomas Tiitinen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja