Mainos

Musta Jää lämmitti Berliinissä

Berliinin elokuvajuhlien yleisö kiitteli erityisesti suomalaiselokuvan musiikkia ja näyttelijäsuorituksia. Kaikkiaan juhlilla esitetään lähes 400 elokuvaa liki 60 eri maasta.

Musta Jää on saanut Berliinin elokuvajuhlilla lämpimän vastaanoton. Yllätyksistä kudottu ihmissuhdetrilleri keräsi kiitosta varsinkin naiskatsojilta. Moni berliiniläisistä ensi-iltakatsojista veikkasikin suomalaiselokuvalle hyvää sijoitusta kilpailussa.

- Elokuvassa usein mutkat suoristuvat, mutta pidän Mustan jään tarinaa silti aitona, kehui berliiniläinen Christiane Heinze heti eilisen yöesityksen jälkeen.

Hän piti erityisesti päärooleissa olleiden Outi Mäenpään ja Ria Katajan suorituksista.

- Yllättävät käänteet pitivät viime sekunneille hyppysissään. Upeaa laatutyötä alusta loppuun, suitsutti itseään elokuvien suurkuluttajaksi luonnehtinut Nancy Reck.

Varauksettomasti kiittelivät näkemäänsä myös berliiniläiset Mona Klöckner ja Antoinette Janko.

Berliinissä koko maailman elokuvat

- Vaikka elokuvassa oli paljon hauskoja käänteitä, pohjimmiltaan se tarjosi vakavasti otettavan näkökulman petettyjen naisten ajatusmaailmaan. Tässä olivat koossa kaikki hyvän elokuvan ainekset, kaksikko ylisti.

Halvalla hyvää

Ensi-illan miesyleisö ei kiemurrellut vaivautuneena. Valheiden vyyhti on tuttua - päättyyhän Berliinissäkin joka toinen avioliitto eroon. Yleensä eron syynä on juuri uskottomuus.

Suomesta aikaisemmin vain Aki Kaurismäen elokuvia nähneet Hubertus Schneider ja Joachim Himmelstrand eivät löytäneet Mustasta jäästä erityisempää suomalaispainotusta. Sitä ei pidetty kuitenkaan puutteena, sillä aihe on universaali.

- Päähenkilöiden koti oli kuin mikä tahansa ylempään keskiluokkaan kuuluvien asunto missä tahansa teollisuusmaassa, Schneider ja Himmelstrand arvioivat.

Schneider oli yllättynyt elokuvan poikkeuksellisen vaikuttavasta musiikista. Se oli hänen mielestään intensiivistä ja tuki hienolla tavalla elokuvan kulkua.

- Tästä nähdään, miten elokuvasta saadaan sisällöllisesti ja teknisesti huipputasoinen, kun taidon lisäksi on käytettävissä paljon rahaa, Himmelstrand luulotteli.

Todellisuudessa Musta jää tehtiin 1,8 miljoonalla eurolla. Se on ohjaaja Petri Kotwican mukaan häviävän vähän kansainvälisten elokuvien budjetteihin verrattuna.

Kulttuurivientiä parhaimmillaan

Yleisön herpaantumattoman kiinnostuksen aistivat myös Berliinin suurimpaan elokuvateatteriin punaista mattoa pitkin astelleet näyttelijät.

- Jo pääsy tänne on tärkeää. Tämä on kulttuurivientiä parhaimmillaan, sanoi elokuvassa Leaa näyttelevä Sara Paavolainen.

Ujonpuoleista Ilkkaa esittävällä Ville Virtasella ei ollut kuvausten aikana tähtäimessään Marlene Dietrich-aukion punainen matto ja aidan takana norkoilevat elokuvafanit.

- Teimme niin hyvää työtä kun osasimme. Kansainvälisiä mahdollisuuksia emme ajatelleet siinä vaiheessa tippaakaan. Hienoa kuitenkin olla nyt täällä, Virtanen tuumi.

Kotwicalla riitti vientiä onnistuneen ensi-illan jälkeen Pohjoismaiden suurlähetystörakennuksessa järjestetyssä jäähyttelyjuhlassa. Kotwica on sekä käsikirjoittanut että ohjannut elokuvan.

Hän iloitsee, että kuuden vuoden projektia esitetään kymmenen päivää arvostetulla elokuvafoorumilla maailman parhaimmistoon luokiteltujen elokuvien rinnalla.

- Pääsy Berlinaleen on jo sellaisenaan voitto. Tällä on valtava merkitys elokuvan levittämisessä ja tulevien projektien rahoittamisessa, Kotwica sanoi.

Ostetaan ja myydään

Mustan jään lisäksi Berliinissä kilpailee Genaration 14plus-sarjassa Miikka Leskisen 13-minuuttinen lyhytelokuva Firewood. Leskinen työskentelee ja asuu Englannissa.

Pelkästään elokuvien tuottajille ja levittäjille tarkoitetussa myyntitapahtumassa esillä on seitsemän suomalaista elokuvaa.

- Berlinale on Cannesin ohella tärkeä kauppapaikka. Tänne kokoontuvat lähes kaikki alan vaikuttajat, kertoo Suomen elokuvasäätiön kulttuuriviennin tiedottaja Satu Elo.

Berliinin elokuvajuhlat päättyvät 17. helmikuuta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.