Mainos

Muslimisissit eivät vetäydy Kashmirista

Pakistanin johtava islamilainen oppositioryhmä ja muslimisissit ilmoittivat maanantaina vastustavansa pääministerinsä Nawaz Sharifin ja Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin eilen saavuttamaa sopimusta Kashmirin kiistan ratkaisemiseksi.

Entisen pääministerin Benazir Bhutton johtama Pakistanin kansanpuolue, PPP ja johtava oppositiopuolue Jamaat-e-Islami vaativat sopimusta parlamentin käsiteltäväksi.

-Nawaz Sharif on pettänyt koko armeijan ja mujadeehit (pyhät soturit) ja hän on vienyt toivon 140 miljoonalta pakistanilaiselta, sanoi Munawwar Hassan, Jamaat-e-Islamin johtaja.

Hassan puhui muutama tunti sen jälkeen kun Sharif oli ilmoittanut Washingtonissa, että tulitaukolinjan ylittäneet joukot perääntyisivät. Jamaat-e-Islami on arvostellut voimakkaasti Sharifin ja Intian pääministerin Atal Behari Vajpayeen helmikuussa solmimaa Lahoren sopimusta, jonka mukaan nämä kaksi ydinaseistettua valtiota sopisivat kiistansa neuvottelemalla.

PPP:n tiedottajan Farhatullah Babarin mukaan Washingtonissa solmitun sopimuksen mukainen vetäytyminen on ristiriidassa hallituksen aiemman linjan kanssa, ja vetäytymisestä seuraisi takaiskuja. Kashmirissa taistelevan islamilaisen Lashkar-e-Taiba-ryhmän johtaja Hafiz Mohammad Saeedin mukaan ryhmä ei aio vetäytyä Kashmirista, vaikka Pakistan vetäytyisikin.

-Pakistanin ei pitäisi suostua ottamaan vastuuta pyhien sotureiden puolesta, koska vallatut huiput ovat meidän, ei Pakistanin armeijan, käsissä, Saeed sanoi.

Eräs toinenkin neljästä pakistanilaisesta Kashimirissa taistelevasta ryhmästä on ilmoittanut, ettei Shafirin sopimuksella ole vaikutusta taisteluihin.

Pakistanin mukaan Kashmirissa taistelevat miehet eivät ole maan armeijan sotilaita, vaan Kashmirin itsenäisyyden puolesta taistelevia alkuperäisväestöön kuuluvia sissejä.

Intia vaatii vetäytymistä

Intian hallituksen reaktio Yhdysvaltain ja Pakistanin väliseen sopimukseen oli odotetunlainen: maa vaatii edelleen pakistanilaisia "maahantunkeutujia" vetäytymään alueeltaan ennen kuin seuraavia askeleita asiassa voidaan ottaa. Intian hallituksen tänään julkistetussa virallisessa lausunnossa sanotaan, että Intia jatkaa hyökkäyksiään Kargilin suunnalla, kunnes tunkeutujat ovat poistuneet.

Lausunnossa korostettiin Lahoren sopimuksen olevan kahdenvälinen. Intia toisti näin näkemyksensä siitä, että Pakistanin ja Intian välisiin kiistoihin ei muilla osapuolilla ole osaa. Intian ulkoministeriön tiedottajan Raminder Singh Jassal sanoi tiedotustilaisuudessa, että ei ole olemassa ehdotusta, jonka mukaan aloitettaisiin tulitauko samaan aikaan kun maahantunkeutujat vetäytyvät.

Clinton ja Sharif pääsivät eilen yksimielisyyteen siitä, että Kashmirin kriisin ratkaisemiseksi ryhdytään konkreettisiin toimiin. Yhdysvallat uskoi, että sopimuksen myötä Pakistanista tulleet sissit vetäytyisivät Intian puoleisesta Kashmirista.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.