Mainos

Muslimikapinalliset julistivat Dagestanin itsenäiseksi

Etelä-Venäjällä sijaitsevan Dagestanin islamilainen neuvosto on julistanut alueen itsenäiseksi islamilaiseksi valtioksi.

Dagestan, Venaja, Tsetshenia

Samalla he kehottivat kaikkia kannattajiaan pyhään vapaussotaan Venäjää vastaan. Dagestanin selkkauksesta on muodostunut Venäjälle pahin turvallisuuskriisi sitten Tshetshenian sodan 90-luvun puolivälissä.

Itsenäisyysjulistuksen antoi ryhmä, joka kutsuu itseään Dagestanin islamilaiseksi neuvostoksi. Se on perustettu vastustamaan alueen Moskova-myönteistä nykyhallitusta eikä sitä ole virallisesti tunnustettu Dagestanissa. Neuvoston edustajien mukaan elin oli tavannut aiemmin Botlihin kaupungin lähistöllä Dagestanissa. Sissit ovat pitäneet alueella sijaitsevia kyliä hallussaan jo neljä päivää.

Julistus annettiin naapuritasavallassa Tshetsheniassa ja sen pääkaupungissa Groznyissa, mikä osaltaan vahvistaa Venäjän epäilyjä siitä, että tshetsheenitaistelijat ovat mukana auttamassa uskonveljiään Venäjän vastaisessa taistelussa Dagestanissa. Tshetshenian presidentti Aslan Mashadov on kuitenkin kieltänyt tshetsheenien osallistuvan taisteluihin muutamaa "harhaanjohdettua" lukuun ottamatta.

Julistuksessa vedottiin tshetsheeneihin, jotta nämä "auttaisivat Dagestanin muslimeja taistelussa vääräuskoisia vastaan Dagestanin islamilaisen valtion vapauttamiseksi miehityksestä". Dagestanin väestö koostuu yli 30 erilaisesta etnisestä ryhmästä ja se on käynyt kiihtyviä rajakahakoita Tshetshenian kanssa. Tshetsheenitaistelijat, joita johtaa legendaarinen sissipäällikkö Shamil Basajev, ovat uhanneet ajaa venäläissotilaat pois alueelta. Basajev on ehdottanut, että Tshetshenia ja Dagestan yhdistyisivät.

Taistelut jatkuvat

Samaan aikaan Venäjä tehosti turvallisuusjoukkojensa taistelua muslimikapinallisia vastaan. Venäjän sisäministeriö määräsi strategisille kohteille lisäsuojausta ja hyökkäsi kapinallisia vastaan helikoptereilla ja maasta maahan ammuttavilla ohjuksilla.

Muslimikapinalliset saivat viime yönä jälleen yhden kylän haltuunsa samaan aikaan, kun Venäjän taistelukoneet moukaroivat heidän asemiaan. Kapinalliset ovat nyt vain muutaman kilometrin päässä vuoristoalueen suurimmasta kaupungista Botlihista.

Viikonvaihteen aikana kapinalliset ottivat haltuunsa useita kyliä Botlihin lähistöllä Tshetshenian rajan tuntumassa. Ainakin kuusi venäläissotilasta on saanut surmansa ja parikymmentä haavoittunut viikonvaihteen taisteluissa. Tuhannet kyläläiset ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan, eikä kapinallisten tappioista ole selkeää kuvaa.

Venäjän viranomaiset keskustelivat tiistaina Moskovassa Dagestanin selkkauksesta. Asevoimien esikuntapäällikön Anatoli Kvashninin mukaan tilanne Dagestanissa on muuttunut ja on lähes hallinnassa. Vt. pääministeri Vladimir Putin arvioi puolestaan, että selkkaus saadaan kuriin kahden viikon kuluessa.

-Toimenpideohjelma Dagestanin tilanteen rauhoittamiseksi ja järjestyksen palauttamiseksi on olemassa ja presidentti hyväksyi sen tiistaina. Sitä ryhdytään toteuttamaan kohta kohdalta, Putin sanoi. Samaan aikaan turvatoimia kiristettiin Moskovassa. Poliisin mukaan turvatoimia lisättiin muun muassa rautatieasemilla ja myös muilla alueilla ryhdyttiin samanlaisiin toimiin.
(STT-Reuters-DPA)
Helena Laation raportti Dagestanin tilanteesta (1:34).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.