Muslimikaapparit ja armeija taisteluissa Filippiineillä

Hallituksen joukot ja panttivankeja pitävät muslimisissit ottivat tiistaina yhteen Jolon saarella noin kilometrin päässä panttivankien olinpaikasta. Yhteenotossa kuoli yksi ja haavoittui neljä sotilasta. Kyseessä ei ollut yritys vapauttaa panttivangit, vaan sattumalta tapahtunut kahakka, kerrottiin poliisiraportissa.

Panssariauto filippiineillä

Muslimiseparistit ovat ilmoittaneet teloittavansa kaksi panttivankia, jos kaappaajien vaatimuksiin ei suostuta. Sissit kertoivat aikeestaan paikallisradion välityksellä. Kaappajat uhkasivat surmata panttivankeja jo viime viikolla. Viranomaiset pitivät tuolloin tappouhkausta pelkkänä kaappaukseen kuuluvana uhitteluna.

Muslimisissit ovat vaatineet 21:n turistin vapauttamisen vastineeksi muun muassa 15:ttä miljoonaa markkaa.
Radioasemalle soittaneen henkilöllisyyttä ei ole kyetty vahvistamaan. Panttivankinaan 21:tä ihmistä pitävän Abu Sayyef-ryhmän edustaja on kuitenkin soittanut useita kertoja aiemminkin samalle radioasemalle.

Sairaalahoitoa tarvitaan

Kaappaajat ovat ilmoittaneet, että he eivät suostu kahden sairaan panttivangin vapauttamiseen. Panttivankien luona eilen vieraillut lääkäri kertoi ranskalaisen miehen ja saksalaisen naisen tarvitsevan välitöntä sairaalahoitoa. Ranskalaismies kärsii lääkärin mukaan pahasta virtsatieinfektiosta ja saksalaisnaisella on sydänvaivoja ja korkea verenpaine. Myös muilla panttivangeilla on vaivoja.

Saksan ulkoministeriö on kertonut yrittävänsä saada panttivankien luo saksalaisen lääkärin. Ulkoministeriön mukaa lääkäri on jo matkalla kohti Jolon saarta.

Avustuspaketti perillä Jolossa

Avustuksia panttivangeille

Suomen ulkoministeriön mukaan panttivankien avustuspaketti on saatu perille Jolon saarelle, Etelä-Filippiineille. Ulkoministeriölle tiedon vahvisti Filippiinien armeija ja hallituksen pääneuvottelija Nur Misuar. Avustuspaketissa on muun muassa lääkkeitä, vaatteita ja peseytymistarpeita.

Suomalaispanttivangit kertoivat eilen uutistoimisto Reutersille toimitetussa videonauhassa voivansa kohtuullisesti. Filippiiniläinen lääkäri vieraili panttivankien luona eilen. Panttivankidraama Filippiinien eteläosissa jatkuu toista viikkoa. Suomen ulkoministeriöstä kerrottiin illalla, että Manilasta on lähtenyt Joloon uusi avustuskuljetus, jonka pitäisi päästä perille tänään aamupäivällä. Panttivangeille pyritään toimittamaan myös heidän tarvitsemiaan erityislääkkeitä.

YK:ta ei hyväksytä

Filippiinien presidentti ei suostu kansainvälisen välittäjän käyttämiseen panttivankikriisin selvittämisessä. Filippiineille on tarjottu välittäjää YK:sta. Presidentin kanslian mukaan YK:N tuominen mukaan neuvotteluihin tekisi kriisistä kansainvälisen ja sitä maa ei halua. Filippiinit pitävät tämän hetkistä neuvottelijaa Nur Misuaria pätevänä.

Illalla saarelle muslimisissiryhmän 21 panttivangin kerrottiin olevan kestokykynsä rajoilla. Panttivankien joukossa olevat suomalaismiehet pyysivät Yleisradion esittämissä videokuvissa, että heidän tilanteeseensa etsittäisiin pikaisesti ratkaisu. Abu Sayyaf-järjestön sissit sieppasivat panttivangit kymmenen päivää sitten Malesian Sipadanin lomakohteesta. Sissit ovat vaatineet panttivankien vapauttamisesta noin 15 miljoonan markan lunnaita.

Lipponen toivoo malttia neuvotteluihin

Lipponen Paavo

Pääministeri Paavo Lipponen toivoo Filippiinien sieppauksen neuvottelijoilta malttia. Suomi luottaa siihen Filippiinien hallituksen pyrkimykseen ratkaista panttivankikriisi niin, että panttivankien turvallisuus ei vaarannu, sanoo Lipponen viestissään Filippiinien presidentille.

Lipponen lähetti viestinsä sen jälkeen, kun Filippiinien armeijan sotilaat ja sieppaajat olivat ammuskelleet toisiaan. Suomi lähettää myös erityisedustajan Filippiineille auttamaan maan hallitusta panttivankikriisin ratkaisemisessa.

Ulkoministeriön poliittisen osaston päällikkö Pertti Torstila sanoi Huomenta Suomen haastattelussa aamulla, että suomalaisten panttivankien omaisiin ollaan jatkuvasti yhteydessä eikä ministeriö jätä kansalaisia viidakkoon sissiryhmän armoille. Torstila sanoo, että suomalaisen diplomatian koneistosta löytyy kyllä keinoja ongelman ratkaisun etsimiseksi.
(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat