Mainos

Muslimijohtajat toiveikkaita ranskalaisvankien vapautuksen suhteen

Panttivankien sieppauksen syynä oleva muslimihuivin kieltävä laki astui voimaan tänään Ranskassa.

Irakissa vieraileva Ranskan muslimijohtajien ryhmä on ilmoittanut saaneensa todisteita siitä, että siepatut ranskalaistoimittajat ovat edelleen hengissä ja voivat hyvin. Ryhmä sanoi myös olevansa toiveikas sen suhteen, että kaksikko vapautetaan pian.

-Olemme saaneet todisteita siitä, että he ovat hengissä ja voivat hyvin. Olemme optimistisia ja luottavaisia sen suhteen, että heidät vapautetaan pian, sanoin CFCM-ryhmän varapresidentti Mohamed Bichari.

Ranskalaistoimittajat Georges Malbrunot ja Christian Chesnot siepattiin 20. elokuuta. Sieppaajaksi ilmoittautui Irakin islamilainen armeija -niminen ryhmittymä, joka vaatii Ranskaa poistamaan muslimien huivikiellon julkisissa kouluissa.

Ranskan kiisteltyä huivilakia tänään ensimmäistä kertaa, kun yli 12 miljoonaa peruskoululaista aloitti kouluvuotensa. Maaliskuussa hyväksytty laki kieltää kaikkien näkyvien uskonnollisten tunnusten käytön valtion kouluissa. Erityisesti muslimit ovat kritisoineet lakia ja sanoneet sen tekevän heistä uhreja.

Oppilaat näyttivät ottaneen lain hyvin huomioon. Mantes-la-Jolien kaupungissa lähellä Pariisia muutama muslimityttö tuli kouluun huiveissa, mutta luopui niistä rehtorin selvitettyä lakia heille. Eilisiltana Strasbourgissa puolensataa ihmistä, joukossa monia hijabiin verhoutuneita tyttöjä, osoitti mieltään lakia vastaan.

Irakissa kaksi ranskalaistoimittajaa siepannut Irakin islamilainen armeija -ryhmä on uhannut tappaa panttivankinsa, jos Ranska ei luovu laista. Sieppaajien asettama kolmas takaraja meni umpeen eilisiltana.

Malttia puolin ja toisin

Sieppaus on tuomittu laajasti myös arabimaissa, joissa Ranskan ulkoministeri Michel Barnier on kiertänyt viime päivät. Myös Ranskan virallisesti tunnustettu muslimien kattojärjestö on tuominnut sieppaukset ja neuvonut muslimityttöjä noudattamaan lakia.

-Imaamini kertoi, että huivinkäytön valinneille tytöille ei koidu harmia siitä, että he riisuvat huivin päästään koulussa. He pysyvät siitä huolimatta hyvinä muslimeina ja on parempi totella lakia, muslimityttö Linda, 16, kertoi pariisilaisen Suresnes'n lähiön koulun portilla.

Kouluviranomaiset ilmoittivat ennakkoon suhtautuvansa ensialkuun joustavasti mahdolliseen lain rikkomiseen. Rehtoreita on kehotettu neuvottelemaan rauhassa vanhempien kanssa, ja opetusministeriössä päivysti erityinen kriisiryhmä.

-Kaikki on sujunut normaalisti, ryhmän jäsen Hanifa Cherifi sanoi.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.