Mainos

Muslimien reagointi kohumainokseen yllätti Vapaa-ajattelijat

Jumalaa tuskin on olemassa -bussimainonnasta tehty kantelu Mainonnan eettiselle neuvostolle ampuu Vapaa-ajattelijoiden mukaan täysin ohi. Kantelun mukaan bussimainonta rikkoo uskonnonvapautta ja YK:n ihmisoikeusjulistusta. Vapaa-ajattelijoiden puheenjohtajan Jussi K. Niemelän mukaan asia on täysin päinvastoin.

- Ihmisoikeusjulistus antaa myös meille oikeuden olla vapaita uskonnosta, samoin ihmisoikeusjulistus takaa kaikille sananvapauden. Näen, että tuo kantelu on nimenomaan yritys rajoittaa meidän sananvapauttamme ja uskonnonvapauttamme, Niemelä sanoo.

Kantelija pitää ongelmallisena myös sitä, että muslimikuljettajat pakotetaan ajamaan busseja, joiden kyljissä kyseisiä mainoksia on.

Jussi K. Niemelä kertoo, että hän oli alun perin sitä mieltä, että muslimikuljettajilla pitää olla oikeus kieltäytyä ajamasta tällaista bussia. Näissä tapauksissa liikennöitsijän pitäisi yrittää löytää kuskille sellainen vuoro ajettavaksi, jossa mainosta ei olisi.

Niemelä kertoo, että hän on muuttanut nyt kantaansa hieman.

- Toki myös muslimien pitää ymmärtää se, että bussi mitä hän ajaa, on työnantajan liikenneväline, jossa kuka tahansa saa mainostaa periaatteessa mitä tahansa. Tästä voi vetää vaikkapa sellaisia rinnakkaisvertailuja, kuten voiko vegaani ajaa bussia, jossa mainostetaan McDonaldsia? Entä voiko aseistakieltäytyjä ajaa bussia, jonka kyljessä mainos kehottaa liittymään armeijaan? Meidän mainoksessamme ketään ei kehoteta liittymään mihinkään, mainoksessa ei myöskään kehoteta hyökkäämään ketään vastaan toisin kuin on annettu ymmärtää. Me vain mainostamme tässä omaa vakaumustamme ja nettisivustoamme, Niemelä muistuttaa.

Vapaa-ajattelijoiden ja Humanistiliiton mainoskampanjasta syntynyt kohu ei ole Niemelää yllättänyt. Sen sijaan muslimiyhteisön voimakas reagointi tuli yllätyksenä.

- Missään muussa maassa, missä kampanja on järjestetty, eivät muslimit ole reagoineet näin. Tämä on jotenkin ilmeisesti masinoitu tai sitten vain jostain syystä muslimit reagoivat voimakkaasti täällä Suomessa. Tiedän, että Englannissa yksi bussikuski kieltäytyi ajamasta sikäläisen kampanjan tarralla varustettua bussia. Siitä nousi tuolloin kohu. Tämä kyseinen kuski oli käsittääkseni kristitty, Niemelä sanoo.

Toinen yllätys kohumainoksen tiimoilta on Niemelälle ollut kirkon yllättävän positiivinen suhtautuminen kampanjaan.

- Tämä saattaa kertoa siitä, että kirkko osaa pelata mediapeliä. Sen sijaan muslimiyhteisöllä on siinä vielä opeteltavaa, puheenjohtaja aprikoi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.