Mainos

Muslimien paastokuukausi alkoi

Miljoonat muslimit ympäri maailman aloittivat eilen vuosittaisen paastoajan, Ramadanin, jota vietetään Koraanin ja profeetta Muhammedin kunniaksi. Islaminuskoiset kieltäytyvät Ramadan-kuukauden aikana päiväsaikaan ruuasta ja juomasta, mutta yöaikaan tankataan tavallistakin reippaammin. Ramadanin aikana muslimeilta on lisäksi kielletty päivisin seksi ja tupakointi.

Koska muslimit pyrkivät paastoamisen aikana säästämään energiaansa, se näkyy myös kaduilla ja taloudessa. Ihmiset pysyttelevät sisätiloissa ja kaupankäynti hiljenee. Erityisesti Lähi-Idässä "iftar" eli paastoamisen lakkaaminen auringon laskun jälkeen aloittaa juhlinnan. Ihmiset kokoontuvat erikseen pystytettyihin juhlatelttoihin ruokailemaan, pelaamaan korttia ja polttelemaan vesipiippuja. Tänä vuonna Kuwait on kieltänyt kaikenlaisen musiikin soitannan ja laulamisen Ramadan-teltoissa. Kuwaitin viranomaiset ovat jopa uhanneet sulkea teltat, mikäli kiellosta ei piitata.

Myös poliittisia vaikutuksia

Paikallisia Ramadaniin liittyviä painotuseroja löytyy myös muista islaminuskoisista maista. Arabiemiirikuntien liitossa laulaminen on kielletty. Sikäläisen Al-Jumhuriya -lehden mukaan myöskään vesipiipun polttelu ei ole Ramadan-öinä sallittua.


Usein paastoaika innoittaa muslimimaiden hallitukset mahtipontisiin lausuntoihin ja eleisiin. Ramadanilla on vaikutusta myös muslimimaiden poliittisella rintamalla. Esimerkiksi Irakin presidentti Saddam Hussein on kutsunut illalliselle satamäärin niitä kansalaisia, jotka osallistuivat palatsin puolustamiseen Yhdysvaltain ja Britannian hyökkäyksiltä. Afganistanissa hallitus taas on vapauttanut Ramadanin kunniaksi 450 vankia. Algeriassa Ramadanin pelätään kuohauttavan esiin viimevuotiset väkivaltaisuudet.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.