Mainos

Musiikkitalo nousee kielivähemmistön rahoilla

Ruotsinkieliset säätiöt lahjoittivat 5 miljoonaa euroa uuden musiikkitalon pystyttämiseen. Jo lohduttomaan tilaan vaipunut monttu paikataan Svenska kulturfondenin, Föreningen Konstsamfundetin ja Svenska Folkskolans vänner -säätiön lahjoitusten avulla.

Krister Ståhlberg, Svenska kulturförbundetin johtaja sanoo, että lahjoituksen motiivina on puhtaasti Suomen kansainvälisesti katsoen korkealaatuisimman kulttuurimuodon tukeminen.

- Haluamme kehittää Suomen musiikkikulttuuria ja parantaa korkeinta musiikkiopetusta maassa. Tällaisen kansallisen hankkeen kanssa ei saa jäädä vitkuttelemaan. Konserttitalohan tulee aivan keskeisimmälle paikalle Helsingin keskustaan.

Suomen hienoimmalla paikalla oleva monttu rupesi Ståhlbergiakin ärsyttämään, kun hän katseli sitä joka päivä työhuoneensa ikkunasta.

Uskoisin, että meidän lahjoituksemme laittoi valtion, kunnan ja Yleisradion rivakammin liikkeelle. Muuten aikataulu olisi voinut venähtää.

Ei ole järkeä tukea valtiota rahallisesti

Ruotsalaiset säätiöt halusivat nimenomaan kohdistaa tukensa Sibelius-Akatemian vuokriin.

- Olisi outoa, jos lahjoittaisimme valtiolle rahaa. Rahan täytyy mennä sen toiminnan hyväksi, jota haluamme tukea. Keskeisin kohde, joka vastaanottaa lahjoituksia, ei ole valtio, vaan kunnat. Kun kuntatalous on rasittunut, se merkitsee useimmiten sitä, että kulttuuri saa ensimmäisenä antaa periksi.

Ståhlberg uskoo, että raha antaa kulttuurille kaupallista arvoa, joka on hyväksi sille itselleen ja kuntataloudelle.

- Kun kulttuurin puolella tapahtuu, niin nähdään, että tarvitaan kumppanuusratkaisuja, joissa on sekä yksityistä rahaa, että kolmannen sektorin ja julkisen sektorin rahaa.

Ståhlberg uskoo, että hanke pysyy nyt arvioiduissa budjettiraameissaan.

- Koska säätiöt Suomessa eivät ole hirveän rikkaita, tämä on meidän kipurajamme. Uskon kuitenkin, että tämä riittää.

Mihin Suomessa sitten tarvitaan kallista musiikkitaloa?

- Suomessa on maailman parhaat orkesterinjohtajat, maineikkaat säveltäjät ja korkeatasoiset muusikot. Kyllä heidän ympärilleen tarvitaan sellainen talo, jossa akustiikka ei ole selkeästi huonompi kuin muualla maailmassa vastaavissa rakennuksissa. Maineemme maailmalla on tällä saralla niin korkea, että sille on saatava arvoisensa raamit.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.