Mainos

Musiikkitalo jäi vihkimättä - mihin jäivät ministerit?

Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäen ja opetusministeri Jukka Gustafssonin poissaolo Musiikkitalon virallisista avajaisista noteerattiin. Arhinmäen päätös mennä katsomaan koripallo-ottelua Liettuaan herätti hämmästystä, tosin Musiikkitalo kuuluu opetusministeriössä koulutuksesta vastaavan Gustafssonin vastuulle - onhan talon suurin käyttäjä musiikkiopetusta antava Sibelius-Akatemia.

Tamperelainen Gustafsson oli valinnut keskiviikon ja torstain ohjelmaansa korkeakouluavajaisia Tampereella, eikä hän halunnut tulla illaksi käymään Helsingissä. Nimettömänä pysyneet vaikuttajat pitivät tuoreiden vasemmistoministereiden poissaoloja typerinä mokina.

– Talon alullepannut ministeri on sentään paikalla, huomautti apulaiskaupunginjohtaja Tuula Haatainen.

– Minä olin kulttuuriministerinä 2003 ja tein päätöksen valtion osallistumisesta. Haatainen muistelee, että päätös oli jännittävää riskin ottamista, koska valtioneuvoston mukaan tulosta ei ollut mitään takuita.

– Nyt olen äärettömän onnellinen, että talo on valmis ja akustiikka on upea, tuulettaa demareiden presidenttiehdokaskisaan asettautunut Haatainen.

Myös toinen demareiden presidenttiehdokas Paavo Lipponen oli mukana avajaisissa. Väistyvä presidentti Tarja Halonen oli valtiovierailulla Mongoliassa.

Juhla alkoi kömmähdyksellä

Nimettömänä esiintyvä kutsuvieras huomautti, ettei Musiikkitalo julistettu lainkaan avatuksi. - Vihkiminen ja nauhojen leikkaaminen koettiin kai vanhanaikaiseksi.

Juhlan seremonian vetämistä luonnehdittiin myös kotikutoiseksi.

– Oli haluttu tehdä kotoisaa eikä sliipatun juhlallista, kertoo eräs juhlavieras.

Talon edustava johtaja Helena Hiilivirta halusi itse toimia tilaisuuden juontajana. Alkujännityksessä hän unohti esitellä pääministeri Jyrki Kataisen ja antaa puheenvuoroa valtioneuvoston tervehdyksen tuojalle.

– Siinä tuli ensimmäinen kömmähdys, Hiilivirta nauroi heti yleisölle ja pelasti inhimillisyydellään tilanteen.

Jorma Hynninen: paras sali

Suomen kansainvälisesti menestyneimpiin oopperalaulajiin kuuluva Jorma Hynninen ylisti salia kokemuksen varmuudella. - Aika monessa salissa olen ollut ja tämä antaa kuuntelijalle tasapainoisimman elämyksen, ylisti baritoni.

– Mikään tuntemani sali maailmassa ei ylitä tätä.

Hynninen konsertoi Musiikkitalossa jo parin viikonkuluttua toimittaja Erkki Toivasen muistokonsertissa ja seuraavana kerran marraskuussa RSO:n solistina.

Vetovoima kasvaa

Ulkoministeriön lehdistö- ja kulttuuriosaston kulttuuripäällikkö Outi Hakasen työtä Musiikkitalo helpottaa.

– Tämä lisää Suomen vetovoimaa. Kulttuuritarjonta on valtavan tärkeä kilpailutekijä, hehkutti Hakanen - Guggenheim-ehdokkuus nostaa sekin Suomen ihan omaan luokkansa.

Suomen Mr. Guggenheim, museojohtaja Janne Gallen-Kallela-Sirén tiivisti monen kuulijan tunnelmat sanomalla, ettei koskaan ole kuulut mitään kauniimpaa kuin uuden Musiikkitalonkonserttisalin sointi. Erityisesti pitkään rakennetun talon ensimmäinen kappale, Sibeliuksen Finlandia sai syvällä resonoinnillaan kuulijat herkistymään.

Katso Pekka Niemiahon juttu (Kymmenen uutiset 21.8.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.