Musiikki auttaa puhekyvyttömiä

Musiikkiterapiaa käytetään muun muassa pienillä lapsilla ja aivohalvauspotilailla, koska näiden terapiassa puheen käyttäminen ei onnistu.

Musiikkiterapia on yleistymässä terapiamuotona. Ensi vuoden alusta se kuuluu myös monitieteelliseen musiikintutkimuksen huippututkimusyksikköön, jota johdetaan Jyväskylän yliopistosta.

Musiikkiterapia auttaa varsinkin puhekyvyttömiä ja tunnetasolla lukkiutuneita. Puheen käyttäminen terapiassa ei onnistu esimerkiksi pieniltä lapsilta tai aivohalvauspotilailta.

Jyväskylän yliopiston professorin Jaakko Erkkilän mukaan ahdistavat tunteet ja ajatukset saadaan laukaistua tehokkaasti musiikkiterapian avulla. Apuna käytetään eri instrumentteja ja improvisointia sekä erilaisia rentoutustekniikoita.

Koulutettuja musiikkiterapeutteja on Suomessa tällä hetkellä kuutisensataa. Näistä parisataa työskentelee kokopäiväisinä terapeutteina.

Vuodessa valmistuu kymmenen musiikkiterapeuttia

Professori Erkkilä kuvaa, että musiikkiterapeutin toimia löytyy esimerkiksi psykiatrisista sairaaloista. Lisäksi musiikkiterapiaa käytetään kehitysvammalaitoksissa muun kuntoutuksen osana.

Tarve musiikkiterapeuteille on kuitenkin kovempi kuin mitä Jyväskylän yliopistossa, Sibelius-Akatemiassa sekä Pohjois-Karjalan ja Pirkanmaan ammattikorkeakouluissa pystytään kouluttamaan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat