Mainos

Musiikin nettijakelusta tutkintapyyntöjä

Suomen Ääni- ja kuvatallennetuottajat toivoo poliisin tutkivan tarkemmin 30 ip-osoitteen tiedot. Musiikin myynti internetissä on kuitenkin lähtenyt myös ensimmäistä kertaa kunnolla kasvuun.

Musiikin laiton jakelu vertaisverkoissa on johtanut kolmeenkymmeneen uuteen tutkintapyyntöön Vantaan poliisille. Tekijänoikeusjärjestö Suomen Ääni- ja kuvatallennetuottajat ÄKT törmäsi massajakelijoihin tarkkaillessaan vertaisverkkoja.

Toiminnanjohtaja Arto Alaspään mukaan poliisille on toimitettu tiedot ip-osoitteista, joita poliisin toivotaan tutkivan tarkemmin. Osoitteista on lähetetty kymmeniä tai jopa tuhansia tiedostoja. Osoitteen takana voi olla yksi tai useampia käyttäjiä. ÄKT epäilee jakelijoita tekijänoikeusrikkomuksista.

Viimeksi tutkintapyyntöjä jätettiin poliisille huhtikuussa, jolloin tutkittavaksi meni 28 tapausta. Yhdessätoista tapauksessa tekijänoikeusjärjestö ja jakelija ovat jo sopineet korvauksista keskenään. Jakelijat ovat joutuneet maksamaan keskimäärin 3 400 euroa.

Lailliset nettimarkkinat viimein kasvussa

Musiikin myynti internetissä on tänä vuonna lähtenyt ensimmäistä kertaa kunnolla kasvuun. Maksullinen jakelu on kuitenkin yhä huomattavasti pienimuotoisempaa kuin tiedostojen laiton vaihtaminen ilmaiseksi vertaisverkoissa.

AKT:n mukaan yksittäisten kappaleiden nettimyynti ylittää singlelevyjen myynnin tänä vuonna. Viime vuonna sinkkuja myytiin kaupoissa noin 350 000 kappaletta.

Yhdysvalloissa, Britanniassa, Saksassa ja Ranskassa yksittäisten kappaleiden nettimyynti kolminkertaistui vuoden alkupuoliskolla viime vuoteen verrattuna. Kappaleita myytiin noin 180 miljoonaa.

Suomessa toimii kymmenkunta musiikin online-kauppaa. NetAnttilan tuotepäällikön Joni Kopiston mukaan nettimyyntiin ollaan nyt valmiita panostamaan, sillä se tuntuu tulevaisuuden alalta. Vuoden alussa aloittanut NetAnttila on kasvattanut musiikkimyyntiään kaiken aikaa.

Kopiston mukaan tyypillinen asiakas on kolmekymppinen mies tai nainen. Musiikkia myydään sekä kokonaisina levyinä että kappaleina, mutta kappaleet ovat selkeästi suositumpia.

- Se on juuri tämän kauppatavan valtti, ettei tarvitse ostaa koko albumia vaan pystyy poimimaan sieltä ne biisit, jotka itseään miellyttää.

Tänään verkkokaupan suosituimpia kipaleita ovat olleet Tiktakin Sankaritar, jota saa toistaiseksi vain sähköisesti, ja Madonnan hittisinkku Hung up.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.