Mainos

Musica nova Helsinki alkaa Hosokawan suurteoksella

Uuden musiikin festivaali Musica nova Helsinki alkaa tänään Radion sinfoniaorkesterin konsertilla Finlandia-talossa. Ohjelmassa on festivaalin tämänvuotisen teemasäveltäjän, japanilaisen Toshio Hosokawan suuri vokaaliteos Voiceless Voice in Hiroshima.

Hosokawa on säveltänyt vokaaliteoksen Baijerin radion Musica Viva -nykymusiikkitapahtumaa varten. Hänen mukaansa festivaali kunnioitti millenniumia tilaamalla kolmelta eri kansallisuutta edustavalta säveltäjältä teoksen, joka liittyisi kysymykseen: "Onko perinteisten musiikinlajien, kuten kuorolle, solistille ja orkesterille sävelletyn oratorion, mahdollista selviytyä hengissä uudelle vuosisadalle?" Voiceless Voice in Hiroshima on tekijänsä pääteoksia ja mitä ilmeisimmin vastaa kysymykseen myönteisesti.

Hiroshimassa syntynyt Hosokawa kirjoitti tilaustyötä varten aiemmin aloittamansa Hiroshima Requiemin uudelleen. Voiceless Voice in Hiroshima (Äänetön ääni Hiroshimassa) on viisiosainen teos ja kestää noin 70 minuuttia. Säveltäjä on sanonut, että teoksessa kaikki hänen musiikilliset ajatuksensa esiintyvät pisimmälle vietyinä.

Musica novassa Hosokawan teoksista kuullaan lisäksi muiden muassa perinteistä japanilaista gagagu-musiikkia ja uskonnollista laulumusiikkia shomyota yhdistävä teos New Seeds of Contemplation lauantaina, keväällä kuolleen isän muistoksi sävelletty Silent Sea sunnuntaina ja Toru Takemitsun muistolle omistettu sellokonsertto keskiviikkona.

Keskiviikon konsertin ohjelmassa on myös Jouni Kaipaisen sellokonserton nro 1 op. 65 kantaesitys. Teos on Yleisradion tilaus. Konsertissa säestää Radion sinfoniaorkesteri Dmitri Slobodenioukin johdolla. Sellosolisteina soittavat Marko Ylönen ja Timo-Veikko Valve.

Musica nova jatkuu 9. maaliskuuta saakka.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.