Mainos

Musica nova alkoi

Oman aikamme musiikki on monipuolisemmin kuin koskaan esillä tänä iltana alkavassa kansainvälisessä uuden musiikin Musica nova -tapahtumassa Helsingissä. Tapahtumaan liittyy kolmisenkymmentä konserttia, joista peräti 15 on kantaesityksiä, useimmat suomalaissäveltäjiltä.

Musica nova

Musica novan uusien sävellysten sarja alkaa tänä iltana amerikkalaisen David Del Tredicin ja Paavo Heinisen teoksilla. Del Tredicin nimi ei paljoa sano valtayleisölle, sillä oman aikamme musiikki on useimmille yhä outoa. Yleensä vain nuoret ovat huomanneet, ettei musiikkia ole pakko niin sanotusti ymmärtää.

Musica novan taiteellinen johtaja Kimmo Hakola sanoo, että meillä on paljon sellaisia nuoria, joilla ei ole musiikinopintoja lainkaan, jotka tietokoneen kautta ovat ikään kuin löytäneet "sisäisen säveltäjänsä" rakentamalla eri musiikkiohjelmilla omaa musiikkia.
-Mä uskoisin, että heidän mielestään uusi musiikki ei ole joku sellainen ruttotauti, jota pitää välttää, Hakola sanoo.

Tapahtuman päävieras, nelikymppinen Michael Jarrell on sveitsiläinen säveltäjä ja professori, joka harrastaa kirjallisuutta ja kuvataiteita. Suomen vierailullaan säveltäjä, joka on tunnettu vaikeasti soitettavasta musiikistaan, työskentelee ensimmäistä kertaa Avanti!n kanssa.

Jarrell vertaa ensimmäistä harjoitusta uuden orkesterin kanssa nyrkkeilyotteluun:
-Kaikki ovat peloissaan, kyräilevät toisiaan ja tunnustelevat ilmapiiriä. Vasta ensimmäisen harjoituksen jälkeen voi huokaista ja aloittaa työt kunnolla. Jarrell sanoo säveltämisen olevan hänelle tapa tutkia itseään, mennä elämässä eteenpäin ja aukaista mieltään uusille asioille.

Huippuvierailijoiden lisäksi Musica nova houkuttelee uutta yleisöä viemällä konsertit pois saleista ihmisten pariin - tänä viikonloppuna sävelet kaikuvat Ateneumissa.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.