Mainos

Musharraf lupasi Pakistaniin vapaat vaalit

Musharraf sanoi uskovansa niin ihmisoikeuksiin kuin demokratiaankin, mutta kuvaili länsimaiden suhtautumista aiheeseen "pakkomielteiseksi".

Pakistanin presidentti Pervez Musharraf on tavannut EU:n ja Naton edustajia Euroopan-kiertomatkansa aluksi. EU:n ulkopoliittisen edustajan Javier Solanan ja Musharrafin keskustelujen pääaiheena olivat Pakistanin ensi kuussa pidettävät parlamenttivaalit, joiden toivotaan tuovan helpotusta maassa vellovaan poliittiseen kriisiin.

Musharraf vakuutti, että vaalit tulevat olemaan vapaat ja avoimet.

- Valta tullaan luovuttamaan sille, joka vaalit voittaa -- suurin puolue muodostaa hallituksen, Musharraf lupasi puhuessaan toimittajille Brysselissä.

Solana korosti, että unionin yhteistyöhalukkuus Pakistanin kanssa riippuu paljolti siitä, miten hyvin siirtymä kansanvaltaan maassa onnistuu.

Länsimaiden luottamus Musharrafiin on ollut viime aikoina koetuksella. Yrittäessään pitää kiinni vallastaan presidentti on muun muassa pidätyttänyt vastustajiaan, lakkauttanut Pakistanin perustuslain sekä julistanut maahan poikkeustilan.

Kovat otteet eivät ole kuitenkaan toimineet. Täyteen poliittiseen kaaokseen Pakistanin syöksi oppositiojohtaja Benazir Bhutton viimekuinen murha, johon Bhutton kannattajat epäilevät presidentin sekaantuneen.

Bhutton murhan jälkeen Pakistanissa puhkesi laajoja väkivaltaisuuksia ja alunperin tammikuulle suunniteltuja vaaleja jouduttiin siirtämään. Yhtenä syynä Musharrafin Euroopan-matkaan pidetäänkin presidentin julkisuuskuvan kiillottamista länsimaisten johtajien silmissä.

Musharraf pyysi lisäaikaa demokratiauudistuksiin

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International oli kehottanut länsimaisia politiikkoja painostamaan Musharrafia ihmisoikeuskysymyksistä tämän vierailulla.

Asiasta kysyttäessä Musharraf sanoi uskovansa niin ihmisoikeuksiin kuin demokratiaankin, mutta kuvaili länsimaiden suhtautumista aiheeseen "pakkomielteiseksi".

- Teiltä on mennyt vuosisatoja siihen, että olette päässeet siihen missä olette nyt. Antakaa meille aikaa, jotta voisimme saavuttaa samat arvoin kuin mitä te olette saavuttaneet, Musharraf vetosi.

- Osissa Pakistania vallitsee yhä feodaalinen heimoyhteiskunta. Meidän täytyy huomioida oma ympäristömme kun lähdemme soveltamaan demokratiaa, ihmisoikeuksia ja kansalaisvapauksia, Musharraf sanoi.

Musharraf tapasi myös Naton pääsihteerin Jaap de Hoop Schefferin, jonka kanssa presidentti keskusteli taistelusta Afganistanin ja Pakistanin rajaseuduilla toimivia ääriaineksia vastaan.

Musharrafia on aiemmin syytetty toimettomuudesta ongelman edessä. Nyt de Hoop Scheffer sanoi kuitenkin Musharrafin olevan "osa ratkaisua, ei osa ongelmaa".

Musharrafin matka jatkuu huomenna Ranskaan, missä hän tapaa presidentti Nicolas Sarkozyn Pariisissa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.