Musharraf luopui uniformustaan

Pakistanin presidentti Pervez Musharraf on eronnut armeijan komentajan tehtävistä ja harkitsee poikkeustilan kumoamista kahden vuorokauden kuluessa.

Pakistan astui askeleen kohti siviilihallintoa, kun presidentti Pervez Musharraf luovutti armeijan komentajan sauvan seuraajalleen armeijan päämajassa Rawalpindissä.

Pakistanilaisen Dawn-tv-kanavan mukaan Musharraf harkitsisi poikkeustilan kumoamista vielä tällä viikolla, mutta tietoa ei ole vahvistettu. Vuonna 1999 sotilasvallankaappauksella valtaan noussut Musharraf vannoo valansa siviilipresidenttinä torstaina toiselle viisivuotiskaudelle.

- Armeija on elämäni -- intohimoni. Rakastan tätä armeijaa. -- Mutta huomenna en ole univormussa, sanoi silmiään pyyhkinyt Musharraf. 46 vuotta armeijassa palvellut Musharraf on kutsunut univormua toiseksi ihokseen.

Yksi epävarmuustekijä Musharrafin asemassa siviilipresidenttinä on se, millaisen roolin hänen seuraajansa kenraali Ashfaq Kayani omaksuu. Kayanin on arveltu haluavan paikata armeijan ryvettynyttä imagoa ja pitävän sotilaansa poissa politiikasta kuten demokratiassa kuuluisikin olla.

Tiedustelupalvelun päällikkönä toiminut Kayani saa komennettavakseen ydinaseella varustetun maailman seitsemänneksi suurimman armeijan, jonka riveissä on vakinaisesti 600000 miestä ja lisänä 300000-miehiset puolisotilaalliset joukot. Armeija on käyttänyt myös ylintä poliittista valtaa yli puolet Pakistanin 60-vuotisesta historiasta.

Valtaoikeuksista huolimatta asema on haavoittuva

Musharrafilla on poliittisella areenalla vastassaan kaksi nimekästä vastustajaa - oppositiojohtajat Benazir Bhutto ja Nawaf Sharif - joille Musharrafin päätös luopua univormusta ei riitä. Bhutto ei kiirehtinytkään hyväksymään Musharrafia siviilipresidentiksi, vaikka hän kiittikin tämän ratkaisua luopua armeijan johdosta.

Lisäksi Musharrafia tukeva Pakistanin muslimiliitto saa tammikuun vaaleissa kovan vastustajan etenkin Bhutton kansanpuolueesta. Presidentin valtaoikeuksista huolimatta Musharrafin voi olla entistä vaikeampi ryhtyä epäsuosittuihin päätöksiin.

- Musharrafista tulee haavoittuvampi kuin hän on ollut tähän mennessä. Hän on vaarassa saada vastaansa niskoittelevan parlamentin vaalien jälkeen, arvioi brittiläisen Chatham-laitoksen tutkija Farsana Shaikh.

Myös vankan liittolaisen Yhdysvaltain tuki on ehdollista. Ulkoministeri Condoleezza Rice patisteli heti Musharrafia lopettamaan seuraavaksi poikkeustilan vapaiden vaalien turvaamiseksi.

Pakistanissa moni toivoo Musharrafille rivakkaa lähtöä myös politiikasta. Vähä suosio on huvennut entisestään poikkeustilan, tuomarien erottamisen ja oppositioväen pidätysten takia.

-On vain ajan kysymys, koska kansa tai itse armeija potkaisevat hänet ulos, ennusti eläköitynyt pankkimies Abdul Aziz Khan Karachissa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat