Mainos

Musharraf kumosi poikkeustilan Pakistanissa

Musharraf kumosi kuusi viikkoa kestäneen poikkeustilan ja lupasi rehelliset vaalit. Pakistanin oppositio jatkoi kuitenkin presidentin arvostelua.

Pakistanissa presidentti Pervez Musharraf on kumonnut poikkeustilan, joka on vallinnut maassa kuutisen viikkoa. Oppositio ja länsimaat toivovat, että paluu normaalioloihin merkitsisi myös viimeaikaisten väkivaltaisuuksien laantumista.

- Poikkeustilan kumoaminen on tärkeä askel eteenpäin. Lisää toimia kuitenkin tarvitaan, jotta demokratia saadaan palautettua, korosti oppositiojohtaja ja entinen pääministeri Benazir Bhutto Quettan kaupungissa.

Pakistanissa pidetään parlamenttivaalit 8. tammikuuta.

Presidentin arvostelijat epäilevät, että lehdistöä ja oikeuslaitosta koskevat rajoitukset jäävät kuitenkin voimaan parlamenttivaaleihin asti.

- Musharrafin niin sanottu paluu laillisiin oloihin antaa vain laillisen silauksen lainsäädännölle, joka tukkii median ja tuomarien suut ja antaa armeijalle oikeutuksen koviin otteisiin, kommentoi Ali Dayan Hasan Human Rights Watch -ihmisoikeusjärjestöstä.

Itsemurhaisku lähellä armeijan leiriä

Musharraf vakuutti tv-puheessaan, että vaalit ovat vapaat ja rehelliset. Hän torjui epäilyt vaalivilpistä presidentin tukijoiden hyväksi.

- Jotkut poliittiset johtajat puhuvat vilpistä, vaikka kampanja ei ole vielä edes alkanut. Se on täysin perusteetonta.

Musharraf puolusti jälleen myös poikkeustilan määräämistä. Hän sanoi julistaneensa sen viimeisenä keinonaan "Pakistanin pelastamiseksi".

Musharraf antoi määräyksen poikkeustilasta 3. marraskuuta ja perusteli sitä islamistisen väkivallan kiihtymisellä. Ääriryhmien hyökkäyksissä on kuollut noin 700 ihmistä tänä vuonna.

- Terrorismin aalto on saatu lopetettua poikkeustilan aikana. Tilanteessa on tapahtunut merkittävää kohennusta, hän muotoili.

Luoteis-Pakistanissa tehtiin kuitenkin jälleen itsemurhaisku, jossa kuoli kaksi sotilasta ja kolme siviiliä. Pommi räjähti armeijan leirin lähellä.

Musharraf rakasti univormuaan

Arvostelijoiden mielestä poikkeuslakeja käytettiin ennen kaikkea oikeuslaitoksen rampauttamiseen, jotta se ei olisi voinut asettaa kyseenalaiseksi Musharrafin lokakuista uudelleenvalintaa.

Poikkeuslakien turvin tuhansia ihmisiä pidätettiin. Lisäksi maan johtavat tuomarit syrjäytettiin ja vaihdettiin Musharrafille myötämielisemmiksi.

Musharraf luopui lopulta Pakistanin armeijan komentajan tehtävistä kansainvälisen ryöpytyksen jälkeen. Tuoreessa haastattelussa hän myöntää tehneensä päätöksen hyvin vastahakoisesti.

- Henkilökohtaisesti rakastin univormuani, hän tunnusti Washington Postille ja Newsweekille. Hän kuitenkin huomautti, että maan kannalta lienee parempi, että siviili- ja sotilasjohtajat ovat eri henkilöitä.

Presidentti teki eilen maan perustuslakiin muutoksia. Hän haki perustuslain turvaa monille poikkeustilan aikaisille toimilleen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.