Museovirasto haluaa Vrouw Mariaan nettikameran

Museovirasto ehdottaa, että ennen nostoa hylky tutkittaisiin tarkoin. Hylyn ruuma on täynnä erilaista kauppatavaraa, ja siellä saattaa olla myös Venäjän keisarinnalle tarkoitettuja tauluja.

Museovirasto suosittelee, että Vrouw Maria -hylky jätetään vielä merenpohjaan. Viraston asiasta tekemässä selvityksessä ehdotetaan, että hylkyä tutkitaan toistaiseksi nykyisellä paikalla ja siitä kerrotaan kansalaisille esimerkiksi virtuaaliesitysten ja nettikameroiden avulla.

Viraston mukaan hylky kuitenkin kannattaa nostaa, kun siitä on saatu lisää tietoa ja rahoitus sekä ammattitaitoisen työvoiman riittävyys varmistuu. Noston kustannuksiksi arvioidaan noin 25 miljoonaa euroa eikä tähän summaan sisälly hylyn käsittelyyn ja esittelyyn tarvittavat tilat.

Vrouw Maria upposi Nauvon ulkosaaristoon vuonna 1771.

Kuiville nostetusta hylystä matkailukohde

Jos hylky nostetaan, kannattaa se Museoviraston meriarkeologian yksikön yli-intendentin Marja Pelanteen mukaan nostaa kokonaisena, lasteineen päivineen.

Museovirasto ehdottaa, että aluksi hollantilaishylky saa maata merenpohjassa viitisen vuotta, joiden aikana Vrouw Mariaa tutkitaan nykyistä tarkemmin ja kerätyn tiedon pohjalta hylystä tehdään virtuaalisimulaatio. Lisäksi hylylle asennettaisiin nettikameroita. Hankkeen hinnaksi arvioidaan noin 3,5 miljoonaa euroa.

Tämän jälkeen laivan nostoa voitaisiin alkaa harkita vakavammin. Museoviraston arvion mukaan Vrouw Maria on kansainvälisestikin merkittävä hylky; se on säilynyt varsin hyvin ja sen ruuma on täynnä erilaista kauppatavaraa.

Merestä nostetusta Vrouw Mariasta voisikin tulla varsin merkittävä matkailukohde, joka synnyttäisi myös uusia työpaikkoja.

Keisarinnan taulut kateissa

Vrouw Maria

Hollantilaishylkyä on julkisuudessa kutsuttu myös aarrelaivaksi, sillä historiallisten arkistolähteiden mukaan Vrouw Mariaan lastina oli Venäjän keisarinna Katariina II:lle tarkoitettuja hollantilaismestareiden maalaamia tauluja. Tauluja ei kuitenkaan ole vielä hylystä löytynyt, eikä ole täysin varmaa, onko niitä siellä ollenkaan.

Marja Pelanteen mukaan lastiruuma on niin täynnä, että sen sisällön tarkka tutkiminen on vaikeaa. Lisäksi merivesi lienee turmellut taulut parissasadassa vuodessa.

Tästä huolimatta Venäjä ilmaisi tämän kuun alussa halunsa osallistua Vrouw Marian tutkimiseen. Pelanne kertoo, ettei konkreettisia yhteistyösuunnitelmia ei ole kuitenkaan vielä tehty.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat