Mainos

Museot mukana digiajassa

Multimedialla voidaan havainnollistaa esimerkiksi historiallisia karttoja tai maastoja, luoda animaatioita, käyttää hyväksi dokumenttimateriaalia: videoita, kuvia, tekstiä tai äänitallenteita, saada siis museoesine tai -tapahtuma elämään.

Legendaarisen Koljonvirran taistelun ympärille rakennettu multimediaelokuva on esimerkki siitä, miten monia erilaisia lähteitä ja toteutustapoja käyttämällä historia saadaan elämään. DVD videona toteutetussa ohjelmassa käydään taistelua läpi neljän eri ihmisen näkökulmasta: venäläisen ja ruotsalaisen sotapäällikön, tavallisen kyläläisen sekä Sven Dufvan historiallisena esikuvana olleen sotamies Bångin kokemana.

Multimediaelokuva on kuvattu ns. ultimatte-tekniikalla studiossa. Studiossa kuvatut näyttelijät ikään kuin leikataan taustastaan irti ja upotetaan tietokoneen avulla mallinnettuun taistelumaastoon. Näin saadaan aikaan huokeasti historiallista taistelukuvausta oikeannäköisessä maastossa. Sekä Ylä-Savon Matkailuyhdistykselle tehty Koljonvirta 1808 että Sotamuseolle toteutettu Talvisota cd-rom palkittiin tänä vuonna audiovisuaalisen alan ammattitapahtumassa, Media&Messagessa.

Tänään Sotamuseossa järjestettävässä tilaisuudessa noin 70 museoalan ammattilaista pohtii museoiden elävöittämistä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.