Mainos

Murtovarkaat rantautuvat Suomeen jopa Chilestä asti

Kuva: futureimagebank.com

Etelä-Suomen laajan asuntomurtosarjan tekijät saattavat poliisin saamien vihjeiden mukaan olla ulkomaalaisia. Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kimmo Hyvärinen kertoo, että murtokohteiden naapurustosta saamat vinkit viittaisivat ulkomaisiin rikollisiin.

- Olemme saaneet vihjeitä, että murtoalueilla on nähty ulkomaan rekisterissä olevia autoja, kertoo tutkinnanjohtaja.

Vantaalla, Espoossa, Porvoossa, Helsingissä ja Hyvinkäällä on tehty kuukauden aikana lähes 50 asuntomurtoa. Tutkinnanjohtaja kertoo, että aiemmissa vastaavanlaisista murtosarjoista on otettu kiinni ammattimaisia ulkomaisia rikollisia.

- Kahden viime vuoden aikana asuntomurtoja ovat tehtailleet puolalaiset. Tämän vuoden alussa puolestaan 20 asuntomurron jälkeen saatiin kiinni chileläiset rikolliset, sanoo Hyvärinen.

Hyvärisen mukaan onkin selkeitä viitteitä siitä, että ulkomaiset ammattirikolliset ovat alkaneet toimia järjestelmällisesti Suomessa.

- Jos Euroopasta tai jopa Euroopan ulkopuolelta tullaan Suomeen tehtailemaan asuntomurtoja, kertoo ilmiö siitä, että Suomessa on suotuisat olosuhteet tehdä tällaisia rikoksia. Suurin osa suomalaisista asunnoista on täysin suojaamattomia, vain murto-osassa on hälytysjärjestelmät, muistuttaa Hyvärinen.

Ammattilaiset asialla

Etelä-Suomen asuntomurrot ovat poliisin mukaan selvästi ammattilaisten kädenjälkeä.

- Murtotavasta huomaa, että tekijä tai tekijät eivät ole ensimmäistä kertaa tekemässä asuntomurtoa, sanoo tutkinnanjohtaja Hyvärinen.

Murtoja on tehty jopa sellaisiin asuntoihin, joissa on hälytysjärjestelmät.

- Näissä tapauksissa tekijät ovat huomanneet, ettei hälytysjärjestelmää ole kytketty päälle, jonka jälkeen murto on suoritettu.

Murrot on tehty ryppäinä, samalla alueella on saattanut olla yhden päivän aikana jopa viisi asuntomurtoa. Tekijä tai tekijät ovat murtautuneet omakotitaloihin päiväaikaan ja anastaneet helposti kannettavaa omaisuutta kuten koruja, rahaa, kameroita ja kannettavia tietokoneita.

Katso Pauli Poutasen juttu MTV3 Katsomosta (Kymmenen uutiset 15.5.2009)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.