Murteiden arvostus kasvaa kohisten

Murteiden käyttö puhekielessä on noussut arvostetummaksi kuin aiemmin.

- Tänä päivänä murteita ihannoidaan, sillä maailma on globalisoitumassa, joten jotain paikallistakin saa jäädä, kertoo suomen kielen professori Marjatta Palander Itä-Suomen yliopistosta.

Yksi esimerkki murteiden suosiosta on haapavetinen sketsi- ja räp-ryhmä Justimusfilms, joka tekee nettisuosiossa kylpevää murreräppiä. Justimusfilmsin murretuotoksia on katsonut yli 10 miljoonaa nettikatsojaa pelkästään Youtubesta.

- Ihmiset sannoo, että "voi kun se on ihana, kun se räppää murteella", kertoo Juho Nummela yksi Justimusfilmssien perustajista.

Nettisuosio perustuu junttiudella vitsailuun

Justimusfilms koostuu kolmesta haapavetisestä murrelyyrikosta, Juho Nummelasta, Joose Kääriäisestä ja Sami Harmaalasta. Poikien tuotokset ja nettisuosio perustuvat murteella vääntämiseen ja junttiudella vitsailuun. Nuoret sällit ovat noin 7 000 asukkaan kaupungista Haapavedeltä, mutta tähtäävät muuallekin Suomeen.

- Ei me vielä olla ruvettu tekkeen keikkoja, mutta kyllä me niitäkin aletaan joskus tekemään, lupaa Nummela.

Tutkijan mukaan murteiden osalta on ymmärretty juuri kaupallinen arvo.

- Murteet ovat sympaattisia ja nykyään niistä osataan ottaa kaupallisuudessakin kaikki irti, Palander tiivistää.

Puhekieli saa olla erilaista kuin kirjoitettu

Murretutkija Marjatta Palanderin mukaan murteiden arvostus liittyy asennemuutokseen.

- Ennen kouluissa saatettiin antaa ohjeita, että älä pidä esitelmää murteella, mutta nykyisin on ymmärretty, että puhekieli saa olla erilaista kuin kirjasuomi, Palander kertoo.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat