Mainos

Murrosikäisten kielentuntemus kehittyy vain vähän

Yhdeksännen luokan oppilaat osasivat Opetushallituksen tutkimuksen mukaan kieleen liittyviä asioita vain jonkin verran enemmän kuin kuudennella luokalla.

Peruskoulun yläluokkien aikana oppilaiden äidinkielen osaaminen paranee selvimmin kirjoittamisessa ja lukemisessa. Kielentuntemus ei sen sijaan juuri lisäänny kuudesluokkalaisten tasosta.

Opetushallitus on tutkinut oppimisen kehittymistä äidinkielessä ja kirjallisuudessa sekä oppilaiden asenteita äidinkieleen peruskoulun 6.-9.-luokilla. Tutkimuksessa mitattiin 4750 oppilaan äidinkielen osaaminen 6. luokan jälkeen ja 9. luokan lopussa.

Yhdeksännen luokan oppilaat osasivat kieleen, sanastoon ja peruskäsitteisiin liittyviä asioita vain jonkin verran enemmän kuin kuudennella luokalla. Joissain kouluissa oppilaiden kielentuntemus sekä kirjoittamistaito jopa heikkenivät. Samalla oppilaiden asenne äidinkielen ja kirjallisuuden oppiainetta kohtaan muuttui kielteisemmäksi.

Vaikka kielentuntemus ei lisäännykään odotetulla tavalla, oppilaiden kirjoitus- ja lukutaito paranee yläluokilla selvästi. Kirjoitustaito parani 15 prosenttia ja lukutaito 12 prosenttia kokeen maksimipistemäärästä. Tämä vastaa noin yhden arvosanan nousua.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.