Murresarjakuvien menestystarina saa jatkoa

Sarjakuvien murrealbumit ovat osoittautuneet jymymenestykseksi. Kolme vuotta jatkuneen aksenttibuumin kuudennessa albumissa seikkailee jälleen Asterix, ja nyt karjalaksi. Kallija tyttölöi -albumin on kääntänyt lappeenrantalainen kulttuurisihteeri Kaisu Lahikainen. Hän valitsi käännöksen pohjaksi kaakkoismurteen kirjosta Viipurin, Lappeen ja Vuoksen seudun murteen. Gallialaispoppoon henkilökaartista suurimman muutoksen on kokenut kyläpäällikkö Aladobix.

-Koska alatoopi on karjalaksi tytinää, niin Aladobixista tuli luontevasti Tytinäks, perustelee Lahikainen. Kieliasun tarkastajana toiminut professori Heikki Kirkinen pitää itärajan karjalaisia Pohjolan gallialaisina.

-Suurta naapuria pienempänä sekä gallialaiset että karjalaiset ovat puolustaneet omaa elämisen oikeuttaan, totesi Kirkinen julkistustilaisuudessa Karjala-talossa Helsingissä. Kallija tyttölöi ilmestyi suomeksi jo 1991 käännösnimellä Ruusu ja miekka. Egmontissa ei uskota, että murreinnostus talttuu.

-Jatkoa on luvassa, sanoo yhtiön edustaja Annukka Såltin, sen tarkemmin paljastamatta. Helsinki Media julkaisee Aku Ankkaa stadin slangilla elokuussa.

Idea Suomeen Saksasta


Alun perin koko murreidean istutti Suomeen Helsinki Median sarjakuvaosaston päätoimittaja Paula Antila. Hän ihastui Saksassa julkaistuihin aksentti-Asterixeihin sarjakuvafestivaalilla Ranskan Angoulemessä 1997. Antila haluaa huomauttaa, että korkeat myyntiluvut eivät synny tyhjästä.

-Murrealbumien tekemisessä on paljon työtä, jotta kieliasu saadaan sekä hauskaksi että oikein, hän muistuttaa. Helsinki Media julkaisi ensimmäisen - ja myydyimmän - murre-Asterixin savoksi 1997, mutta sittemmin gallialaissankari siirtyi Egmont-kustannuksen leipiin. Asterixin tallinvaihdoksessa ei ole kyse varsinaisesta kaappauksesta vaan työnjaosta, sillä Helsinki Media omistaa ison osan Egmontista.

Murresarjakuvien myyntiluvut:
110000: Opeliksin orjalaeva, Asterix savoksi 98000: Isoon taloon ankka, eteläpohjalainen Roope 70000: Kui sanos Aku, turkulainen Aku Ankka 70000: Luaksolaesten lempi, Asterix savoksi 40000: Tolokun viikinki, Harald Hirmuinen savoksi
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat