Murkinaa muuttajille

Mikäli muuttaja on päätynyt muuttotalkoisiin, tulee ahkeria kantajia voidella kylmällä juomalla ja vähintäänkin pikkusuolaisella. Jos et luule muuton keskellä ehtiväsi astialaatikoiden kimppuun, varaa kertakäyttöastioita ja -ruokailuvälineitä erilliseen pussukkaan.

Jos haluaa tarjota lämmintä ruokaa, sen on hyvä olla melko tuhtia, helppoa ja tietenkin myös maukasta. Hella ja uuni helpottavat kummasti ruoan lämmittämistä ja lämpimänä pitämistä. Suuri määrä höyryävää soppaa maistuu varmasti nälkäisille rehkijöille.

Helppo broilerikeitto

(4 annosta)

1 l vettä 1-2 kanaliemikuutiota tai kanafondia ohjeen mukaan 1 keskikokoinen kesäkurpitsa 150 g kypsää broileria kuutiona 2,5 dl kypsää riisiä 1-2 nippua silputtua persiljaa 1 tl currytahnaa tai -jauhetta

Kiehauta vesi ja liemikuutiot. Lisää karkeaksi raastettu kesäkurpitsa ja keitä 5 minuuttia. Lisää broilerikuutiot ja riisi. Kuumenna mutta älä enää keitä. Mausta currylla ja lisää persiljasilppu. Tarjoile esim. paahdetun ruisleivän kera.

Talkoosoppa

4 sipulia5 valkosipulin kynttätilkka öljyä600 g palvi- tai keittokinkkua tai makkaraa3 tlk tomaattimurskaa12 perunaa tai 600 g pakasteperunakuutioita tai suikaleita4 pss pakastevihanneksian. 2 1/2 l kasvis- tai lihalientämustapippuria, oreganoapersiljaa

lisäkkeeksi: juustoraastetta, leipää

Suikaloi sipuli ja valkosipuli ja kuullota niitä hetki öljyssä. Lisää suikaloitu kinkku tai makkara ja perunakuutiot ja anna porista hetki. Kaada joukkoon tomaattimurska ja kasvisliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua muutama minuutti. Lisää pakastevihannekset sekä mausteet. Keitä noin 10 minuuttia. Tarkista maku ja ripottele pinnalle persiljaa. Tarjoa sopan kanssa leipää.

Tuoretomaattipizza

1 iso pakastepizzapohja 2 rkl basilikaöljyä tai öljyä+silputtua basilikaa 1/3- 1/2 pikkupurkkia tomaattisosetta+ripaus sokeria noin 1 dl juustoraastetta

Pinnalle:4-5 tomaattia mustapippuria tuoreita basilikanlehtiä

1. Nosta pizzapohja uunipellille ja levitä sille basilikaöljy (ohje löytyy netistä Makuja sivuilta) . Levitä sen päälle sokeriripauksella maustettu tomaattisose. 2. Ripottele pinnalle juustoraaste. 3. Paista 250 asteessa noin 5 minuuttia. 4. Leikkaa pizzan kypsyessä tomaatit viipaleiksi (käytä kantapalat esim. salaattiin). 5. Nosta kypsä pizza tarjoiluvadille ja levitä päälle tomaattiviipaleet ja niiden päälle basilikan lehdet. Ohuen pizzan leikkaaminen onnistuu parhaiten saksilla. Voit leikata pizzan myös tomaattiviipaleiden kokoisiksi pikkupaloiksi.

Uuniperunat kahdella täytteellä

Uuniperunat säilyvät pitkään lämpiminä folion sisällä uunissa. Nälän yllättäessä voi jokainen napata lämpimästä uunista itsellelleen perunan ja täytteeksi vaikka chili con carnea.

1-2 uuniperunaa/ruokailija

Pese perunat hyvin. Pistele haarukalla ja kääri folioon. Nosta uunipannulle tai ritilälle 225 asteen lämpöön. Anna kypsyä kunnes ovat pehmeitä eli runsas tunti.Sienitäyte

1 puna- tai keltasipuli1-2 kesäkurpitsa1 rasia herkkusieniä tai n. 1 dl pakastettuja sieniä (tatteja, suppilovahveroita tms)nokare voita tai tilkka öljyäripaus suolaa ja mustapippuriakirveliä

Suikaloi punasipuli ja sienet. Halkaise kesäkurpitsa ja viipaloi ohueksi. Kuullota sipuli, sienet ja kesäkurpitsa pehmeän rapeiksi ja kunnes neste on haihtunut. Mausta.

Tulinen lihatäyte300 g marinoituja broileri- tai possusuikaleitapala tuoretta inkivääriä2 valkosipulia1 paprika1 rkl öljyä1-3 rkl maustekastiketta (itämaista, meksikolaista tms)tilkka vettä

Silppua valkosipuli, kuutioi paprika ja raasta inkivääri. Kuumenna öljy ja paista vihanneksia hetki. Lisää lihat ja paista koko ajan sekoittaen. Lisää tilkka vettä ja maustekastike ja anna hautua 5-10 min. Tarkista maku. Kastike saa olla tulista. Tarjoa sieni- ja lihatäytteen kanssa jogurttia, kermaviiliä tai ranskankermaa.

Chili con Carne

600 g jauhelihaa2 sipulia2 tlk papuja tomaattikastikkeessa2 palaa tummaa suklaata2 rkl ketsuppia½ lihaliemikuutio½ pussia chilimausteseostaRuskista jauheliha öljytyllä pannulla, lisää loppuvaiheessa sipulisilppu. Sekoita kypsään lihaan mausteseos ja kumoa päälle pavut kastikkeineen. Sekoita ja kaada joukkoon kupillinen lihalientä. Lisää lopuksi vielä ketsuppi. Anna muhia guacomolen valmistuksen ajan.

Ruokaisat valmiiksi tehdyt voileivät maistuvat kesken kaiken hääräilyn. Kunnon kahvi ja korvapuusti toimii hyvin jälkiruokana. Valmiista rieskalevyistä syntyy herkullisia rullia. Rieskoille sipaistaan yrttituorejuustoa, jonka päälle levitetään tasaisesti esim. kylmäsavulohiviipaleita, kinkkua, poroa tai muuta leikkelettä. Rieskat kääritään rullalle ja suojapaperiksi kääräistään vielä voipaperia tai foliota.

Lue myös:

    Uusimmat