Mainos

Murhatun Bhutton leski Pakistanin presidentiksi

Pakistanin uuden presidentin Asif Ali Zardarin painoarvo politiikassa on kasvanut nopeasti.

Tänään presidentiksi valittu Zardari astui Pakistanin kansanpuolueen (PPP) johtoon vasta viime vuonna. Hän seurasi tehtävässä puolisoaan Benazir Bhuttoa, joka kuoli salamurhaajan uhrina pian palattuaan maanpaosta.

Bhutto oli toisen polven poliitikko ja isänsä tavoin maan entinen pääministeri. "Kauan eläköön Bhutto", huusivat PPP:n kannattajat maan pääkaupungissa Islamabadissa odottaessaan tietoa Zardarin valinnasta. Juhlintaa himmensi verinen pommi-isku Peshawarin lähellä.

Pakistanin parlamentin ja neljän alueparlamentin jäsenet valitsivat presidentin lippuäänestyksellä, jossa Zardari sai epävirallisen vaalituloksen mukaan 702 äänestä 480.

Tulos oli odotettu, sillä PPP:n asema parlamenteissa on vahva, ja PPP korjasi selkeän voiton myös helmikuun parlamenttivaaleissa.

Zardari julisti, että vaali oli voitto demokratialle. Presidentinvaihto merkitsi päätepistettä sotilasvallankaappauksella valtaan nousseen Pervez Musharrafin hallinnolle.

Presidenttinä Zardari lupasi kuunnella herkällä korvalla kansan ääntä.

- Presidentti on alisteinen parlamentille. Demokratia puhuu ja kaikki kuuntelevat, hän sanoi tv-puheessaan.

Entisen pääministerin Nawaz Sharifin johtama pääoppositiopuolue tunnusti tappionsa, vaikka se syyttää jo nyt PPP:tä vallan kahmimisesta presidentin käsiin.

Moni pakistanilainen ei pidä presidentiksi sopivana miestä, jonka menneisyys pursuaa korruptiosyytöksiä ja vauraan-joutilaista elämää politiikan mahtisuvun jäsenenä.

Väkivalta syventää talousahdinkoa

Vaalipäivää varjosti verinen itsemurhaisku, joka alleviivasi hallinnon ykköshaasteita - terrorismia ja kapinointia.

Autopommi surmasi 30 ihmistä maan levottomassa luoteisosassa. Peshawarin lähellä poliisin tarkastuspisteessä räjähtänyt pommi haavoitti kymmeniä ihmisiä.

Pommi-iskun tekijäksi epäillään ääri-islamilaista Taleban-liikettä, jolla on vahva asema Afganistanin rajavyöhykkeellä.

Pakistan oli presidentinvirasta syrjäytyneen Musharrafin kaudella Yhdysvaltain tärkeä liittolainen terrorismin vastaisessa taistelussa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice kiitteli onnitteluviestissään sitä, että myös Zardari on painottanut terrorismin vastaisen taistelun tärkeyttä.

Terrorismi ja turvattomuus ovat osatekijä myös maan talousahdingossa, jota syventää inflaation voimistuminen. Myös sijoittajien usko on rapautunut, sillä bisneksenteon perusedellytykset kuten sähkönjakelu eivät maassa toimi kunnolla.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.