Mainos

Muovin vastainen sota avaa hienoja sijoitusmahdollisuuksia – pidä silmällä näitä yhtiöitä

1:30

Muovisota on megatrendi, jota sijoittajan kannattaa seurata. Biomuoviin sijoittaminen on hakuammuntaa. Tilanteen kehittymiseen pääsee kiinni kemianjättien ja kartonginvalmistajien osakkeiden kautta.

Muoviroskasta täyttyvä luonto on havahduttanut jokaisen. EU asettaa muovinkäytölle rajoja, ensin kieltolistalle joutuvat pumpulipuikot, kertakäyttöiset ruokailuvälineet, pillit sekä esimerkiksi ilmapalloissa käytettävät muovitikut. EU:n muovistrategian mukaan vuoteen 2030 mennessä kaikki muovipakkaukset ovat kierrätettäviä.

Biomuovin nousun tuomia ostotilaisuuksia kyttäävälle sijoittajalle tilanne on haastava. Alalla tapahtuu paljon, mutta selvää voittajayritystä toimialalta on vaikea sanoa.

Sijoittajan kannattaa seurata tarkasti sitäkin, minkälaisesta biomuovista on kyse. Biomateriaaleista valmistetaan ei-biohajoavia muoveja ja biohajoavia muoveja. Luonnon on voitava hajottaa hienontunut biomuovi tai se jää mikromuoviksi.

Kemiajätit todennäköisiä menestyjiä

Pakkausmarkkinatietoa keräävän Smithers Piran mukaan globaalit pakkausmarkkinat kasvavat liki 1000 miljardiin dollariin vuoteen 2020 mennessä, tästä eriasteisesti biohajoavien pakkausten osuus olisi vuonna 2020 jo 274 miljardia dollaria.

Todennäköiset alan menestysyritykset ovat perinteisiä kemiajättejä, joilla on parhaat edellytykset panostaa tuotekehitykseen. Esimerkiksi BASF aloitti biopohjaisten materiaalien tutkimisen jo kymmenen vuotta sitten. Suuret ostavat alan pieniä toimijoita.

Isoilla muskeleilla biomuovibisnekseen on tullut liki 50 miljardin dollarin liikevaihtoa tekevä kemianjätti DowDuPont, joka keskittyy yhä voimakkaammin biohajoaviin materiaaleihin. Yhtiön osakkeella käydään kauppaa 69,5 dollarilla tavoitehinnassaan. Factset on kokoamasta 27 analyytikon ennusteesta selvä enemmistö neuvoo ostamaan osaketta. Yksikään ei neuvo myymään.

DowDuPontin osakekohtaisen tuloksen ennustetaan kipuavan 3,4 dollarista tänä vuonna 4,18 ja ensi vuonna jo 4,90 dollariin. Yhtiön p/e on kuluvan vuoden tulosennusteilla 16,6, ensi vuoden ennusteilla 14,2.

Basfilla on Factsetin kokoamaan 100,23 euron konsensustavoitehintaan nousuvaraa, tänään kauppaa käydään 87 euron pinnassa.

Kuhinaa myös Suomessa

Kotimaisista metsäjäteistä sekä UPM että Stora Enso ovat tehneet yritysostoja biomuovimateriaaleihin liittyen. Stora kertoi hiljattain yhteistyöstä kotimaisen Sulapacin kanssa.

Ensimmäiset hyötyjät muoviroskan vastaisten kampanjoiden noustessa lienevät kartongin valmistajat. Kotkamills selvittää uuden paperikoneen rakentamista Kotkaan vastatakseen laminaattipaperin kysynnän kasvuun.

Potentiaalinen hyötyjä muovikielloista on kartonkipakkauksiin keskittynyt Huhtamäki.

Yhtiön osakkeella käydään kauppaa 35,17 eurolla lähellä edellisen päivän päätöskurssia. 38,40 euron tavoitehintaan on reilun 9 prosentin nousuvara.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.