Mainos

Muotoilu täyttää museot ja galleriat ennennäkemättömästi

Designpääkaupunkivuoden aikana Suomessa nähdään yli 90 design-aiheista näyttelyä viidessä eri kaupungissa. Tänään julkistetussa kokonaisuudessa esiteltiin suuri määrä kekseliäitä näyttelyitä, joissa teemana on esimerkiksi tulevaisuuden asuminen ja liikenne. Suuria teemoja ovat ekologisuus, kestävä kehitys ja se, kuinka muotoilulla voidaan luoda hyvinvointia kaupunkeihin.

Monet näyttelyistä ovat pääsymaksuttomia, tai jo valmiiksi avoimissa ulkotiloissa.

Nykytaide ja muotoilu kietoutuvat toisiinsa

Luonnollisesti suuri osa näyttelyistä esittele suomalaisen muotoilun juuria ja kultakautta, mutta paljon pohditaan myös nykytaiteen ja designin vuoropuhelua.

Esimerkiksi Vantaan taidemuseon Kauneus - 6 näytöstä esittelee luonnontieteellisistä museoista tuttuja kolmiulotteisia dioraamoja, joissa nykytaiteen huiput Maaria WirkkalastaAnna Tuoriin esittelevätkin kohtauksia ihmisten elämästä.

Nykytaiteen museo Kiasman Camouflage kutsuu raja-aitoja kaatamaan 15 taiteilijaa, suunnittelijaa ja kollektiivia hopeasepistä arkkkitehteihin.

Amos Andersonin taidemuseoon syntyy Boutique -tavaratalo, jossa kävijä ei vain katsele vaan voi myös kokeilla, ostaa ja hypistellä taiteilijoiden tuotteita.

Puupaviljonki kohtauspaikkana

Näyttelytarjonnan kivijalan muodostavat läpi vuoden jatkuvat Designmuseon ja Suomen rakennustaiteen museon näyttelyt. Museoiden väliselle tontille rakennettavan väliaikaisen paviljongin ohjelma täydentää museoiden tarjontaa.

Toinen näyttelyissä esiin nouseva teema on sosiaalinen ja ekologinen vastuu. Vuoden suurin täysin julkiseen tilaan sijoittuva näyttely on INDEX: Award Exhibition, joka esittelee muotoilun mahdollisuuksia lapsikuolleisuutta ehkäisevistä vauvojen lämpölaukuista turvatyynyn kaltaisesti täyttyviin pyöräilykypäriin.

Helsingin kaupungimuseoissa on useampikin suuri näyttely. Esimerkiksi hilpeä Enemmän funkista, Reino! -näyttely johdattaa Helsingissä 1930-60 -luvuilla kuvattujen elokuvien koteihin ja aikanaan edistykselliseen muotoiluun.

Tiedekeskus Heurekassa taas voi tehdä aikamatkan 20X0 - Matka tulevaisuuteen -näyttelyssä. Siinä kävijät tekevät valintoja muun muassa tulevaisuuden liikkumisesta, terveydenhuollosta ja kuluttamiseen. Tulokset tallennetaan rannekkeiden avulla.

Ensi vuonna Helsinki on Maailman Designpääkaupunki yhdessä Espoon, Vantaan, Kauniaisten ja Lahden kanssa. Kunnian saa yksi alue joka toinen vuosi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.