Munuaistautia havaittu kalanviljelylaitoksella Paltamossa

Paltamossa on löydetty kalanviljelylaitokselta vaarallista munuaistautia. Tämä on ensimmäinen kerta Suomessa, kun suuren emokalalaitoksen kaikki lohikakalat joudutaan lopettamaan ja laitos puhdistamaan.

Paltamossa Riistan- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen kalanviljelylaitokselta on löydetty BKD- munuaistautia. Tänään aloitettiin kalojen hävittäminen. Ensimmäinen lasti lähti tarharehuksi. Tämä on ensimmäinen kerta Suomessa, kun suuren emokalalaitoksen kaikki lohikakalat joudutaan lopettamaan ja laitos puhdistamaan. Suomesta tavataan kolme vakavaa kalatautia BKD on yksi näistä.

- Tämä on todella katastrofi. Meidän harjusemosta eristettiin tämä BKD-bakteeriperäinen lohikalojen munuaistauti, laitosjohtaja Vesa Määttä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta kertoi.

Suomessa esiintyy kolme vakavaa kalatautia: Merialueella VHS virustautia, sisävesissä lohikalojen paisetautia ja nyt kyseessä olevaa BKD-munuaistautia. BKD-munuaistauti aiheuttaa tulehduksen munuaisissa ja sisäelimissä ja lohikalat ovat sille erityisen herkkiä, etenkin nieriä ja lohi. Tautia esiintyy myöskin kirjolohissa.

Yhteensä 700 000 kalaa joudutaan lopettamaan.
- Tämä laitos joudutaan saneeraamaan. Se tarkoittaa sitä, että me joudumme tyhjentämään laitoksen ja hävittämään kalaston ja desinfioimaan laitoksen perusteellisesti ennenkuin voidaan alkaa taas uudestaan mädistä, Määttä harmitteli.

Kestää vuosia saada emokalatuotanto samalle tasolle missä se ennen tautia oli. Myös rahalliset menetykset ovat mittavat. BKD tarttuu helposti kalasta toiseen. Ihmisille taudista ei ole mitään vaaraa.

Hävitettävistä kaloista tarpeeksi suuret käytetään ruokakalana. Pienemmät terveet kalat päätyvät minkin ja ketun rehuksi ja loput, joissa on havaittu tautia, hävitetään Honkajeon renderöintilaitoksessa.

(Kymmenen uutiset 16.07.2003).

Lue myös:

    Uusimmat