Mainos

Munuaiskaupan pomo kiinni Nepalissa

Nepalissa on saatu kiinni intialainen lääkäri, jota epäillään laajan laittoman munuaiskaupan pyörittämisestä.

Poliisi uskoo, että munuaiset otettiin köyhiltä siirtotyöläisiltä, joista osa oli siepattu ja huumattu. Elimet siirrettiin varakkaille intialaisille tai ulkomaalaisille potilaille. Toiminta tuotti miljoonia dollareita.

Intia aikoo pyytää Nepalia luovuttamaan lääkärin.

Köyhyys ja tiukka laki pyörittävät Intian elinkauppaa

Laitonta elinsiirtobisnestä johtaneen Amit Kumarin toiminta on järkyttänyt Intiaa ennennäkemättömällä laajuudellaan. Ainutlaatuista se ei kuitenkaan ole. Viime vuosina Intian poliisi on paljastanut useita laitonta munuaiskauppaa harjoittavia verkostoja.

Intian laki sallii munuaisensiirron ainoastaan silloin, jos lahjoittajana on sukulainen tai puoliso tai kahden siirtoa tarvitsevan perheet solmivat keskinäisen vaihtosopimuksen. Ankaraa lakia pidetään yhtenä syynä mustan pörssin markkinoiden kukoistamiselle.

Elinsiirtojen puolesta kampanjoivan Mohan-järjestön mukaan siirtomunuaista tarvitsisi Intiassa vuosittain yli 100 000 ihmistä. Laillisia munuaisensiirtoja tehdään kuitenkin vain 2 500.

- Lait tekevät mahdottomaksi saada munuaisen laillisesti, kertoo munuaispotilas Kamal Verma BBC:lle.

Verman mukaan onkin tavallista, että lääkärit antavat vihjeitä, keneen voi olla yhteydessä saadakseen munuaisen pimeitä markkinoilta.

Tuhat dollaria munuaisesta

Amit Kumarin klinikoilta löydetyistä luovuttajista osa kertoi joutuneensa siepatuksi ja pakotetuksi luovutukseen.

- Asemiehet antoivat minulle ruiskeen. Sen jälkeen en muista mitään, Mohammed Salim kertoi operaatiosta The Times of Indialle.

Elinsiirtojärjestö Mohanin perustajan, lääkäri Sunil Shroffin mukaan ei kuitenkaan ole aina varmaa, että luovuttajien kertomukset pakottamisesta pitävät paikkansa. Koska munuaisen myyminen on laitonta, rangaistuksen pelossa he saattavat kiistää myynnin.

- Yleensä köyhille maksetaan. Jos he jäävät kiinni, he sanovat, että heitä huijattiin, Shroff sanoo The Timesin of Indialle.

Poliisin mukaan elinkauppiaat maksoivat osalle luovuttajista munuaisesta runsaat tuhat dollaria. Korvaus on tiettävästi melko tyypillinen munuaisesta pimeillä markkinoille, ja köyhimmille varmasti houkutteleva. Rikkaat munuaispotilaat maksoivat siirroista lääkäreille kymmeniä tuhansia dollareita.

Myös satoja köyhiä nepalilaisia kuljetetaan vuosittain Intian suurkaupunkeihin myymään munuaisiaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.