Mainos

München pyrkii ainutlaatuiseksi ekokaupungiksi Euroopassa

Saksassa 1,4 miljoonan asukkaan München aikoo viidessä vuodessa kattaa kaupungin kaikkien kotitalouksien sähkönkulutuksen uusiutuvalla energialla. Tavoite on ainutlaatuinen Euroopassa.

Hanketta kuitenkin mutkistaa ydinvoima, jota pääosa saksalaisista vastustaa, mutta jonka käyttöä Berliinin liittohallitus aikoo toistaiseksi jatkaa.

Münchenin osittain omistama ydinvoimala piti sulkea vuonna 2020, mutta nyt onkin mahdollista, että tuotanto jatkuu 2030-luvulle. Se tarkoittaa, että markkinoille työnnetään päästövapaasti vielä pitkään halpaa sähköä.

Münchenissä pelätään, että edullinen ydinsähkö tyrehdyttää uusiutuvien energiamuotojen miljardituet, joiden turvin kaupunki on investoinut esimerkiksi tähän aurinkovoimalaan Espanjassa.

Münchenin ydinkeskustaan rakennetaan pientä vesivoimalaa. Sillä ja muilla suuremmilla hankkeilla kaupunki lupaa edelleen 15 vuoden päästä kattaa uusiutuvilla energialähteillä koko 7,5 miljardin kilowattitunnin sähköntarpeensa.

Vesivoimalla on vain symbolinen merkitys, kun taas ydinvoimalaosuudellaan München kattaa jo nyt päästövapaasti kolmanneksen koko tarpeestaan. Mutta enemmistö vastustaa ydinvoimaa ja siksi päättäjät eivät haluaisi edes ydinsähkön myynnistä tulevia miljardeja tuuli- ja aurinkovoiman rakentamiseen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.