Mainos

Munch-ryöstäjien aikeista ei tietoa

Oslon Munch-museosta eilen varastetut arvotaulut on vakuutettu ainoastaan palo- ja vesivahinkojen varalta. Poliisi ei ole päässyt ryöstäjien jäljille.

Eilen varastettuja Edvard Munchin arvotauluja etsivä Norjan poliisi kertoo, ettei sillä ole aavistustakaan ryöstäjien aikeista. Munch-ryöstäjät eivät ole esittäneet lunnasvaatimuksia, eikä heidän jäljilleen ole päästy.

Aseistautuneet, naamioituneet miehet varastivat Munchin kymmenien miljoonien eurojen arvoiset Huudon ja Madonnan Oslon Munch-museosta. Poliisin mukaan varkaat toimivat taidekeräilijän tilauksesta, lunnaiden toivossa tai kyseessä oli yksinkertaisesti julkisuushakuinen teko.

Brittiläisen Scotland Yardin taidevarkauksiin keskittynyt entinen tutkija Charles Hill sanoi Norjan yleisradioyhtiö NRK:lle, että arvotauluvarkauksia tilaavia rikkaita eksentrikkoja ei ole olemassa eikä näin kuuluisille tauluille ole markkinoita.

- Nämä tyypit varastavat tämänkaltaisia esineitä sotasaaliiksi eivätkä tiedä, mitä niillä tekisivät, hän sanoi.

Monet seikat viittaavat siihen, että ryöstäjät olisivat olleet amatöörejä. Yksi miehistä törmäsi oveen, koska hän ilmeisesti ei tiennyt mihin suuntaan se aukeaisi. Museosalissa he pyörivät hetken epätietoisina, ennen kuin löysivät etsimänsä, ja matkalla he vielä pudottivat toisen tauluista maahan kahdesti. Toisaalta pakoauto oli varastettu jo kuukausia aiemmin ja siihen oli vaihdettu varastetut rekisterikilvet.

Poliisi epäili myös, että ryöstön tarkoitus oli ehkä viedä huomiota viimeviikkoiselta ryöstönyritykseltä, josta epäillään samaa rikollisryhmää, joka ryösti aiemmin pankin Stavangerissa. Poliisin mukaan toinen ryöstäjistä puhui norjaa. Siitä, ovatko taulut edelleen Norjassa, ei ole tietoa.

Kritiikkiä ryöstön helppoudesta

Ryöstön helppous on herättänyt Norjassa kovaa kritiikkiä. Ryöstäjät poimivat teokset kainaloonsa ja kävelivät ovesta ulos keskellä päivää kymmenien ihmisten silmien edessä.

- Emme ole suojanneet kulttuuriaarteitamme kunnolla, Norjan kulttuuriministeri Valgerd Svarstad sanoi.

Museonjohtaja Gunnar Sörensen sanoi uutistoimisto Reutersille olevansa museovieraiden turvallisuuden takia tyytyväinen siitä, ettei museolla ollut automaattisesti sulkeutuvia ovia.

- Ajattele sulkeutuneita ovia ja epätoivoisia ryöstäjiä aseen kanssa suljetussa huoneessa. Mitä silloin olisi tapahtunut?

Tauluja ei ole vakuutettu ryöstön, varkauden tai murron varalta, vaan vain rakennuksessa sisällä tapahtuvien palo- ja vesivahinkojen varalta, kertoi oslolaisen vakuutusyhtiön toimitusjohtaja John Oyaas Dagbladet -lehdelle.

(MTV3-STT-NTB-AFP-Reuters-TT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.