Mainos

Munasarjasyövälle uusi seulontamenetelmä

Uuden yhdysvaltalaisen menetelmän avulla munasarjasyöpä saatetaan jatkossa havaita jo taudin alkuvaiheessa.

Munasarjasyöpä on salakavala sairaus. Valtaosalla potilaista oireet ovat pitkään vain epämääräisiä vatsakipuja ja pahoinvointia. Kun potilas viimein menee lääkärin luokse, on syöpä ehtinyt jo levitä muihinkin elimiin. Suomessa munasarjasyöpä on neljänneksi yleisin syöpä naisilla, ja se todetaan vuosittain 600 henkilöllä.

Yhdysvalloissa tehdyn uuden lääketieteellisen löydön avulla munasarjasyöpä voidaan jatkossa havaita yksinkertaisella verinäytteellä jo taudin alkuvaiheessa, jolloin hoitoennuste on hyvä. Tästä yksinkertaisesta toimenpiteestä saattaa tulla jatkossa merkittävä munasarjasyövän seulontamenetelmä.

-Näyttää siltä, että olemme onnituneet luomaan seulontamenetelmän munasarjasyövälle. Jos kaikki menee hyvni, voimme laajentaa menetelmän myös kohdunkaulansyövän seulomiseen. Tärkeintä on saada syöpä todetuksi huomattavasti aikaisemmassa vaiheessa, sanoo löydöksen tekijä, Yhdysvaltain Munasarjasyöpätautien yhdistyksen pääjohtaja Anne Kolker.

Toistaiseksi ei ole olemassa menetelmiä, joilla munasarjasyöpä voitasiin todeta varhaisvaiheessa. Aivan aukoton uusikaan menetelmä ei tule olemaan, mutta sen käyttö on yksinkertaista: Tietokone tunnistaa terveitä veren proteiinimalleja, ja kun kohdalle osuu syövän turmelema solu, laite antaa hälytyksen. Tutkijoiden toiveena on, että menetelmää voidaan jatkossa laajentaa myös muiden syöpäsairauksien varhaislöydöksiin.

Yhdysvaltalaistutkijoiden tulokset julkistetaan ensi viikolla brittiläisessä tiedejulkaisussa Lancetissä.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 11.02.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.