Mainos

Munapula voi uhata pääsiäisenä

Kananmunista on ollut paikallisesti pulaa koko alkuvuoden. Pääsiäisenä munien kulutus jopa kaksinkertaistuu. Kauppa ja tuottajat arvioivat, että pääsiäisenä munista tulee monessa paikassa niukkuutta, jopa pulaa.

– Välillä on jo ollut tyhjät hyllyt, mutta täydennyksiä on vielä saatu. Pääsiäinen saattaa kuitenkin muodostua paljon hankalammaksi, kun leivontakausi pääsee tällä viikolla täyteen vauhtiin, pohtii kauppias Minna Ikonen joensuulaisesta K-market Pohjanneidosta.

Marketpäällikkö Saima Holopainen Ylämyllyn S-Marketista arvioi munien kulutuksen kasvuksi jo normaalioloissa ilman pääsiäisen kulutuspiikkiä 10 prosenttia.

– Tilanne on parantumassa kesää kohti. Tämä maaliskuu on ollut vaikein, Holopainen kertoo.

Joka kolmas lopetti

Kananmunien tuotanto notkahti selvästi alkuvuonna. Vuoden vaihteessa voimaan tulleet tiukemmat EU-direktiivit lopettivat häkkikanalat ja peräti joka kolmas tuottaja pisti ovet säppiin.

– Meitä on nyt 350 tuottajaa jäljellä, laskee munantuottaja Mika Vatanen Joensuun Kiihtelysvaarasta.

Ne tuottajat, jotka päättivät jatkaa, ovat parhaillaan rakentamassa direktiivien mukaisia kanaloita. Investoinnit valmistuvat kevään ja kesän aikana. Loppuvuodesta tuotantomäärät ovat palaamassa ennalleen.

– Kysynnän kasvu on jatkunut jo vuosia ja se on tuonut uskoa alalle. Mekin ryhdymme taas rakennuspuuhiin ja kanamäärä nousee kolmanneksen noin 10 000 munivaan kanaan, Vatanen kertoo.

Direktiivimuutos nostaa suomalaisen kanalan keskikoon juuri samaan 10 000 kanan kokoluokkaan.

Hamstrausta harkitaan

Joensuulaismarkettien munahyllyillä oli maanantaina aukkoja, mutta täydennyksiä tuli myös. Asiakkailla oli kokemuksia myös aivan tyhjistä hyllyistä.

– Yhtenä päivänä oli ihan tyhjää täynnä, mutta onneksi tämä paikallinen tuottaja sattui juuri tulemaan ja sain munalootan mukaan, muisteli Greta Alholm viikon takaista leivontapäiväänsä.

– Pääsiäisenä kyllä kulutus kasvaa selvästi, kun munia keitetään ja pitäähän niitä myös maalata.

Martta Ikonen oli huolissaan myös pääsiäisleivonnaisten kohtalosta.

– Jouluna ei ollut voita ja nyt jos ei saada munia, niin taaskaan ei kakkuja leivota, Ikonen murehti.

Ikonen nappasi yhden ylimääräisen munalootan mukaansa kun kuuli tilojen tuotantovaikeuksista. Hamstrausta ei maanantaina vielä kuitenkaan kauppiaiden havaintojen mukaan ollut esiintynyt.

– En minä hamstraa vielä, mutta kyllä se pääsiäinen huolestuttaa kun munien käyttö vähintään nousee puolella, laskeskeli Onni Pesonen kassajonossa.

"Ajovälejä tihennetään"

Vatasen kanalassa asiakkaiden pääsiäinen yritetään pelastaa kaikin keinoin. Tuottaja tihentää ajovälejä kauppoihin ja kaikki on pelissä.

– Kanat tekevät työtä tinkimättömästi. Ne ovat tosin autuaan tietämättömiä munapulasta, Mika Vatanen naureskelee.

Tilalla pakataan vuodessa reilusti yli kaksi miljoonaa munaa kennoihin ja kädet kävivät maanantainakin pakkaamossa taukoamatta.

– Enempää ei kanoista irti saada vaikka kuinka kaulasta venyttäisi. Kyllä ne parhaansa tekevät ja se riittää meille, Niina Vatanen muistuttaa.

Suomalaiset syövät nykyvauhdilla noin 10 kiloa munia vuodessa henkeä kohti. Euroopassa määrä on selvästi suurempi

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.