Mainos

Munantuottajat menossa luovutuslakkoon

Kananmunantuottajat ovat menossa spontaaniin munien luovutuslakkoon ensi viikolla. Munakiloon vaaditaan markan suuruista hinnan korotusta. Laitilalainen munantuottaja Ulla-Riitta Ylenius laskee, että luovutuslakko on jo alkanut parillakymmenellä keskimäärin noin 5 000 kanan suuruisella tilalla. -Suunnitelmissa on, että lähes kaikki kanatilat jättäisivät ensi viikolla munat toimittamatta pakkaamoille.

Yleniuksen mukaan kanatalous on nyt siinä tilassa, ettei asia etene ilman järeitä toimia.
-Uskomme, että jo parin viikon pituinen lakko tehoaisi. Vaatimuksena on, että tuottaja saa nyt yhden markan ja ensi vuonna vielä yhden markan hinnankorotuksen munakilolle. Tuottajahinta on tällä hetkellä kolme markkaa kilolta.

-Pakkaamot on saatava ymmärtämään tilanne ja niiden pitää pystyä korottamaan hintaa. Muuten kanatalous loppuu kokonaan tästä maasta. Munantuotantoa ei lakon aikana voi kuitenkaan lopettaa. Ylenius kertoo, että tuottajat ovatkin suunnitelleet rahtaavansa lakon aikana munakuormat suoraan sikaloille tai jakavansa munia kuluttajille ilmaiseksi kauppojen edustoilla.

Munien ylituotantoon ja siitä johtuvaan matalaan hintaan on yritetty löytää ratkaisua mm. vapaaehtoisella tuotannon rajoittamisella. Periaatteessa tuottajat ovat tällaisen mallin hyväksyneetkin, muta käytännössä se ei ole tuottanut merkittäviä tuloksia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.