Mainos

Mumbain uhriluku ylitti sadan - joukossa kuusi ulkomaalaista

Vähintään 101 ihmistä on kuollut aseistautuneiden hyökkääjien iskuissa Intian suurimmassa kaupungissa Mumbaissa, kertoo paikallinen poliisi. Heidän joukossaan on kuusi ulkomaalaista.

Viranomaisten mukaan iskuissa on kuollut myös 12 poliisia. Kuolleiden joukossa on myös terrorismin vastaisen poliisiryhmän päällikkö.

- Haavoittuneita on tietojemme mukaan nyt 287, poliisin edustaja Ramesh Tayde sanoo.

Aseistautuneiden hyökkääjien kerrotaan pitävän edelleen panttivankeja kahdessa hotellissa Mumbaissa.

Paikallisten viestinten mukaan satoja ihmisiä olisi evakuoitu Taj Mahal -hotellista, mutta sisällä on eri arvioiden mukaan vielä 100 - 200 ihmisiä.

Hyökkääjät iskivät myös Mumbain päärautatieasemalle ja turistien suosimaan kahvilaan sekä CNN:n mukaan Caman naisten- ja lastensairaalaan.

Silminnäkijöiden mukaan nuoret hyökkääjät olivat etsineet käsiinsä varta vasten ulkomaalaisia, erityisesti brittejä ja amerikkalaisia. Ainakin osa panttivangeista on haavoittuneita.

Poliisi kertoo uutistoimisto Reutersille tappaneensa rynnäkössä neljä aseistautunutta terroristia ja pidättäneensä yhdeksän epäiltyä. Taj Mahal -hotellin kerrotaan olevan tulessa ja terroristien heittelevän katolta kranaatteja.

Kaupungin maamerkkinä pidetystä Taj Mahal -hotellista nousee sankkaa savua. Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan viitisenkymmentä ihmistä olisi päässyt vahingoittumattomina ulos hotellista.

Hyökkääjät ovat ottaneet länsimaisia panttivankeja kahdessa loistohotellissa: Taj Mahalissa ja Oberoissa.

Armeijan joukot tekivät yöllä rynnäkön Oberoi-hotelliin.

Suomalaisia ei Taj Mahal -hotellissa

Suomen Delhin-suurlähettiläs Asko Numminen kertoo, että suomalaisia on asunut ainakin toisessa hotelleista mutta nämä olivat poistuneet jo ennen iskuja. Kaikki tavoitetut suomalaiset ovat kunnossa.

Liki 17 miljoonan asukkaan Mumbaissa toimii useita suomalaisyrityksiä. Suomen ulkoministeriö selvittää edelleen suomalaisten tilannetta.

Mumbaissa tehtiin eilisillan aikana useita aseellisia iskuja. Kohteina oli muun muassa hotelleja, sairaaloita, rautatieasemia ja elokuvateattereita. Iskuja tehtiin ainakin seitsemässä paikassa eri puolilla kaupunkia. Poliisin mukaan kyse oli terroriteoista.

Tilanne kaupungissa on yhä sekava ja asukkaita on kehotettu pysyttelemään sisätiloissa.

Tekijänä ääri-islamilainen ryhmittymä

Hyökkäysten tekijäksi on ilmoittautunut vähän tunnettu ääri-islamilainen Deccan Mujahedin -ryhmä. Ryhmä lähetti sähköpostilla tiedon osallisuudestaan paikallisille tiedotusvälineille. Uutiskanava CNN:n mukaan Intian turvallisuusviranomaisilla ei ole ollut tietoa ryhmästä ennen tuhoisia iskuja.

Intiassa on viime kuukausina tehty lukuisia hyökkäyssarjoja, jotka ovat vaatineet useita kymmeniä uhreja. Lokakuussa koillisessa Guwahatin kaupungissa lähes 80 ihmistä kuoli kahdessatoista pommi-iskussa. Syyskuussa pommit ravistelivat pääkaupunki Delhiä surmaten yli 20 ihmistä. Tuolloin islamistiset mujahedin-ryhmät ilmoittivat olleensa hyökkäysten takana.

Hyökkäykset alkoivat illalla noin kello 22.30 paikallista aikaa. Useita rynnäkkökiväärein aseistautuneita miehiä ryntäsi päärautatieaseman odotussaliin ja avasi tulen.

Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan hyökkääjät iskivät liki samanaikaisesti myös Taj Mahal- ja Oberoi-hotelleihin sekä turistien suosimaan Cafe Leopoldiin.

Mumbain viranomaiset kutsuivat armeijan joukkoja apuun rauhoittamaan kaupunkia, ja paikallisjunaliikenne koko kaupungissa keskeytettiin. Myös Delhin ja Gujaratin kaupunkien poliisit määrättiin hälytysvalmiuteen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.