Mainos

Mumbain tapahtumat päivä päivältä

Vahvasti aseistautuneet terroristijoukot rantautuivat keskiviikkoiltana Mumbain ytimeen mereltä pienillä veneillä. Sen jälkeen joukot hajaantuivat ja aloittivat iskut rautatieasemalla kranaatein ja automaattiasein. Iskujen jäljiltä asemalta löytyi ainakin 50 ihmisen ruumiit .

Tämän jälkeen joukot iskivät sairaalaan. Terroristit iskivät tehokkaasti edeten paikasta toiseen. Kun poliisit ehtivät ensimmäiselle iskupaikalle, olivat hyökkääjät siirtyneet jo seuraavaan kohteeseen. Samaan aikaan pienemmät kokoonpanot tekivät iskuja länsimaisten suosimiin ravintoloihin ja toiset ampuivat summittaisesti autoista kadulla ohi kulkevia ihmisiä.

Terroristit etsivät kohteikseen länsimaalaisia, mutta suurin osa uhreista on intialaisia. Hyökkääjien sanotaan tavoitelleen erityisesti britti- ja amerikkalaisturisteja.

Terroristeiltä pelastunut britti kertoi, että hyökkääjät olivat vaatineet länsimaalaisia näyttämään passejaan.

Terroristien pääiskut kohdistuivat kahteen kaupungin luksushotelliin: Taj Mahaliin ja liikemiesten suosimaan Trident-Oberoi-hotelliin. Niissä hyökkääjät ottivat lukuisia panttivankeja. Myöhemmin joukot valtasivat myös kaupungin juutalaisen keskuksen..

Taj Mahal -hotellissa iskijät etsivät kerros kerrokselta britti- ja amerikkalaisturisteja.

Torstaiaamuun mennessä Intian poliisin tietoon oli tullut iskujen jäljiltä jo sata kuolonuhria. Päivän aikana poliisin kommandojoukot keskittyivät panttivankien vapauttamiseen ja terroristien etsimiseen hotelleista huone huoneelta. Iltaan mennessä ainakin palavasta Taj Mahal -hotellista oli viranomaislähteiden mukaan saatu vapautettua panttivangit. Rakennuksessa saattaa kuitenkin yhä olla sekä terroristeja että matkailijoita.

Kaaoksen jatkuttua toista päivää Intian pääministeri syytti Pakistania terroristien tukemisesta ja vannoi tekevänsä kaikkensa terroristien kukistamiseksi.

Perjantaina Intian turvallisuusjoukot aloittivat laajamittaisen operaation terroristien kukistamiseksi Mumbaissa. Uutistoimisto Reutersin haastattelemien silminnäkijöiden mukaan sotilaita laskettiin helikopterista Mumbain juutalaiskeskukseen, jossa kerrottiin yhä olevan panttivankeja.

Poliisin kommandojoukot ovat hyökänneet myös Oberoi-Trident-hotelliin, jossa kerrotaan yhä olevan ulkomaalaisia.

Vaikka intialaisviranomaiset sanovat Taj Mahal -hotellin olevan vapautettu, on rakennuksesta kuultu yhä laukauksia ja ainakin yhden terroristin kerrotaan vielä piileskelevän siellä.

Iskujen tekijöiksi on ilmoittautunut ääri-islamistinen Deccan Mujahideen -ryhmittymä. Asiantuntijoille ryhmä on kuitenkin vieras, ja monet pitävätkin epätodennäköisenä, että pieni ja sirpaloitunut joukkio pystyisi näin laajamittaiseen iskujen sarjaan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.