Mullistaako tämä planeetta tähtitieteen käsitykset?

Tutkijat ovat löytäneet ensimmäistä kertaa Linnunradan ulkopuolisen eksoplaneetan. Löydön arvellaan muuttavan tähtitieteen käsityksiä planeettojen synnystä ja kehityksestä.

Noin Jupiterin kokoinen planeetta havaittiin 2000 valovuoden päässä Maasta. Se kiertää HIP 13044 -emotähteään Fornaxin eli Sulatusuunin tähdistössä. Tähti on alun perin kuulunut kääpiögalaksiin, jonka Linnunrata nielaisi 6-9 miljardia vuotta sitten.

Tutkijat ovat viimeisten 15 vuoden aikana löytäneet Linnunradalta liki 500 aurinkokuntamme ulkopuolista planeettaa eli eksoplaneettaa, mutta toisista galakseista niitä ei ole tätä ennen havaittu valtavien välimatkojen vuoksi.

- Löytö on hyvin jännittävä. Kosminen yhteenliittymä on tuonut galaksimme ulkopuolisen planeetan ulottuvillemme, sanoi Rainer Klement saksalaisesta Max Planck -instituutista.

Planeetan toinen tutkijoita kiinnostava piirre on, että sen emotähti on erittäin vanha. Se on jo ohittanut ns. punaisen jättiläisen vaiheen, jossa tähti laajenee moninkertaiseksi alkuperäiseen kokoonsa nähden. Jostakin syystä tähti ei kuitenkaan tuhonnut planeettaa, vaikka ne sijaitsevat aivan kylki kyljessä.

(MTV3 - STT - Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat