Mainos

Muistotilaisuus Utöyan saarella – ”Jotta emme enää koskaan joutuisi sellaista kokemaan”

Norjassa Utöyalla on vietetty muistotilaisuus saarella kolme vuotta sitten tapahtuneen joukkosurman uhreille.

Heinäkuun 22. päivänä 2011 Anders Behring Breivik surmasi saarella 69 ihmistä, jotka olivat siellä viettämässä Norjan työväenpuolueen nuorisojärjestön kesäleiriä.

– Vaikka kadut eivät enää täyty ruusuista ja ihmisistä, uskon vahvasti, että pysymme yhtenäisinä. Tärkein sanomani tänään on, että meidän tulee oppia siitä mitä tapahtui, jotta emme enää koskaan joutuisi sellaista kokemaan, sanoi nuorisojärjestön puheenjohtaja Eskil Pedersen tilaisuudessa. 

Pedersen myös varoitti, että Norjassa ei ole tehty tarpeeksi taistelussa ääri-ilmiöitä vastaan. 

– Sellaisia on ympärillämme yhä liian paljon, hän sanoi. 

Äärioikeistolainen Breivik oli suunnitellut iskuaan huolellisesti useiden vuosien ajan. Muutamaan tuntia ennen Utöyan tapahtumia hän oli räjäyttänyt kaksi pommia Oslon hallintokorttelissa. Siinä iskussa kuoli kahdeksan ihmistä. 

Utöyan saari on Norjan työväenpuolueen nuorisojärjestön kesäpaikka. Surmien jälkeen saarella on järjestetty vain muistotilaisuuksia. Ensi syksynä Utöyalla aloitetaan suuret muutostyöt ja sinne rakennetaan uhrien muistomerkki. 

Muistomerkki on ruotsalaisen taiteilijan Jonas Dahlbergin suunnittelema. Siinä saaren kapea niemi katkaistaisiin, ja kärki jäisi yli kolme metriä leveän kuilun päähän ulottumattomiin saaren vierailijoilta. Seinämään kaiverrettaisiin uhrien nimet. 


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.