Mainos

Muistomielenosoitus Venäjän oppositiomurhille

Venäjän suurlähetystön edessä Helsingissä on järjestetty mielenosoitus Venäjällä tässä kuussa surmattujen toisinajattelijoiden ja toimittajien muistoksi ja syyllisten rankaisemiseksi.

Rauhallinen mielenilmaus keräsi paikalle parikymmentä henkilöä. Mielenosoittajien mielestä on myös erittäin huolestuttavaa, että sanavapauteen kohdistuvista vakavista rikoksista on tullut yhä tavallisempia Venäjällä.

Moskovassa on kahden viime viikon aikana surmattu ihmisoikeusasianajaja Stanislav Markelov ja toimittaja Anastasija Baburova sekä oppositioaktivisti Anton Stradymov.

Stanislav Markelov oli Venäjän tunnetuimpia ihmisoikeuksiin erikoistuneita juristeja ja hänet tunnettiin Kremlin politiikan arvostelijana. Hän oli vuosien varrella edustanut muun muassa ihmisoikeusloukkauksista kärsineitä tshetsheenejä sekä riippumattomia tiedotusvälineitä.

Yhdessä Markelovin kanssa ammuttu Anastasija Baburova oli 25-vuotias journalistiikan opiskelija ja vapaa toimittaja, joka oli kirjoittanut lokakuusta lähtien samaan Novaja gazeta -lehteen. Baburova toimi aktiivisesti myös opposition Toinen Venäjä -liikkeessä. Baburovasta tuli neljäs tällä vuosikymmenellä tapettu Novaja gazetan toimittaja - tunnetuin heistä oli syksyllä 2006 ammuttu Anna Politkovskaja, jonka murhaoikeudenkäynti on käynnissä.

20-vuotias Anton Stradymov kuului puolestaan ääriliikkeenä kiellettyyn, Putinin-Medvedevin hallintoa kritisoivaan puolueeseen. Hän kuoli pahoinpitelyn uhrina pari viikkoa sitten.

Mielenosoittajat muistuttivat, että toimittajien, asianajajien ja ihmisoikeuspuolustajien murhista on tullut yhä tavallisempia Venäjällä, eikä syyllisiä ole saatu oikeuteen. Helsingin mielenosoituksessa vaadittiin Venäjän viranomaisia tutkimaan murhat nopeasti ja perusteellisesti ja saattamaan syylliset oikeuden eteen.

Mielenosoituksen järjestäjiä olivat Amnesty Internationalin Suomen osasto, Suomalais-venäläinen kansalaisfoorumi, Suomen PEN, Suomen Rauhanpuolustajat sekä Kiila ry.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.