Mainos

Muistisairaustutkimuksessa mukana ollut Jaana: Opin tekemään sanaristikoita

Jaana Elosen mukaan muistisairauksien ennaltaehkäisy -tutkimukseen pääsy oli hänen ja muiden tehostettua elintapaneuvontaa saaneiden mielestä suoranainen lottovoitto.

Elosella todettiin kohonnut muistisairauden riski.

– En minä tunne olevani millään tavalla muistisairas vieläkään.

Elonen pitää ravintoneuvontaa hyvänä, sillä kaikkihan me tiedämme, miten pitäisi syödä, mutta muistutus ei ole pahitteeksi.

– Sanoin ravitsemusasiantuntijallemme, että minun pitäisi laihtua ja hän sanoi, että ei pidä vaan pidä paino siinä samassa. Sehän onkin aika vaikeeta.

– Meitä neuvottiin syömään tavallista suomalaista hyvää ruokaa, mutta annoksia pienetään ja mahdollisimman paljon vihanneksia, kalaa ja kanaa.  Kalaa pitää syödä vähintään kaksi kertaa viikossa. Se on muistin kannalta todella tärkeätä, painottaa Elonen.

Elonen kertoo, että hänelle ei ollut vaikeata vähentää punaisen lihansyömistä.

–Kolesteroliarvojenkin normaalina pitäminen on aika tärkeätä. Pahaksi ovat isot määrät sokeria ja kovia rasvoja.

Kunto nousuun punttisalilla ja vesijumpalla

Elosen mukaan hän kävi kaksi vuotta kuntosalilla yhteisessä ryhmäopastuksessa, mutta nyt mieluisia ovat vesijumppa ja kävelylenkit.

–Vesijumppa on ihanaa, se jatkuu vieläkin varmaan hamaan kuolemaan saakka. Se on tosi kivaa.

Tutkimusta avustavan fysioterapeutti Liisa Penttisen mukaan harjoituksissa pyrittiin huomioimaan koko keho ja isot lihasryhmät.

– Jokaiselle tehtiin henkilökohtainen harjoitusohjelmaliikkeet ovat kaikille samat, mutta vastus laitetiin jokaiselle oman tason mukaan. Huimia nousuja tuli niissä.

– Eräskin tutkittava sanoi, että hänelle on sanottu hän kantaa itsensä eri tavalla ryhti ja olo on parantunut, lisää Penttinen.

Penttisen mukaan olennaisena osana olivat myös tasapainoharjoitukset. Penttinen muistuttaa, että ikääntyneiden tulee konsultoida saliohjaajaa, eikä aloitaa yksin punttitreeniä.

Muistiharjoituksilla sanaristikkotaituriksi

Elosen mukaan muistiharjoituksiin kuuluneet erilaiset tietokonetehtävät nopeutuivat ja vaikeutuivat sitä mukaa, kun niitä oppi tekemään.

– Tietokonejuttuja tehtäessä pystyin selviytymään niistä tehtävistä aina vaan paremmin ja paremmin ja paremmin. Mukana oli tuttu muistipelikin: löydä parit.

Muistiharjoituksia piti tehdä kolme kertaa viikossa 15 minuuttia kerrallaan.

Elonen toteaa aina inhonneensa sanaristikoita.

– Nyt mä rupesin tekemään niitä. Heti, kun minulla on aikaa, istun ja teen niitä. Alkuunhan en osannut mitään. Nyt teen niitä aika nopeasti, kehuu Elonen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.