Mainos

Muistiovuoto: Blair haluaa Euron

Britannian pääministeri Tony Blair on sitoutunut siihen, että Britannia liittyy EU:n yhteisvaluuttaan euroon, uutisoi kaksi brittilehteä tänään.

Tony Blair

Lehdet perustivat tietonsa julkisuuteen vuotaneisiin muistioihin. The Times ja The Sun -lehtien mukaan toinen vuotaneista muistioista oli Blairin itsensä kirjoittama. Siitä käy lehtien mukaan ilmi, että maan hallitus on taipunut valuuttaunionin kannalle.

-Euron suhteen meidän on oltava päättäväisempiä, varmempia, selkeämpiä. Poliittisesti asialla on ylivoimainen kannatus, mutta talouden on oltava kunnossa ja sitä se ei tällä hetkellä ole, lainasivat lehdet Blairin joulukuussa kirjoittamaa muistiota. Blairin mukaan yhteisvaluuttaan liittymisestä järjestetään kansanäänestys jos ja kun maan talous on vaaditussa kunnossa. Julkisissa lausunnoissaan Blair on ollut asian suhteen varovaisempi.

-Se, että euroa ei kannateta nyt, ei tarkoita sitä, etteikö kansaa voitaisi saada sen puolelle ennen kansanäänestystä, totesivat toisen muistion kirjoittaneet asiantuntijat, joiden työnä on tarkkailla maata hallitsevan työväenpuolueen suosiota. Heidän mukaansa kansan taivuttaminen euron kannalle voikin olla työväenpuolueen suurin haaste lähitulevaisuudessa.

-Mitä euroon tulee, (muistioiden) tiedot ovat täysin yhdenmukaiset hallituksen kannan kanssa, totesi puolestaan pääministerin tiedottaja torstaina kommentoidessaan toimittajille muistiovuotoa. Hänen mukaansa vuodon tarkoitus oli siirtää huomio toisaalle nykyhallituksen saavutuksista.

-Jopa viestimet huomaavat lopulta, että ihmisiä kiinnostaa enemmän se, mitä hallitus tekee mm. terveydenhuollon suhteen kuin kellastuvat muistiot, totesi Blairin tiedottaja. The Times ja The Sun -lehdet omistaa australialainen mediamoguli Rupert Murdoch, joka vastustaa jyrkästi Britannian liittymistä rahaliittoon.

Vuodot hyvin ajoitettuja

Muistiovuodot ovat vaivanneet Blairin hallitusta ennenkin ja usein luottamukselliset tiedot ovat löytäneet tiensä julkisuuteen juuri silloin, kun hallituksen on ollut määrä esitellä laajoja, uusia suunnitelmiaan. Näin tapahtui nytkin: torstaina Britannian hallituksen oli määrä julkistaa hartaasti valmistellut aikeensa maan terveydenhuoltojärjestelmän uudistamiseksi.

Konservatiivien puheenjohtaja William Hague piti tänään julkisuuteen tulleita tietoja Blairin eurokannasta "erittäin paljastavina". Hän kuitenkin kielsi väitteen, jonka mukaan konservatiivit olisivat vuodon taustalla.

-Emme ole tällaisten muistioiden jakelulistalla, totesi Hague ykskantaan.
Oppositiossa olevat konservatiivit ovat kampanjoineet taipumatta Englannin punnan säilyttämisen puolesta. Konservatiivit haluavat säilyttää Britannian oman valuutan ainakin seuraavan hallituksen ajan eli vuoteen 2005 saakka. Huhti- ja toukokuussa tehdyn mielipidemittauksen mukaan vain 22 prosenttia briteistä kannattaa yhteisvaluuttaa, kun EU-maissa kannatus on keskimäärin 58 prosenttia.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.