Muistatko nämä Paatero-kohut? Lista on pitkä

Mikko Paatero aloitti poliisijohtajana räväkästi. Hän halusi haastattelussa kaikkien suomalaisten sormenjäljet rekisteriin, koska näin rikokset selviäisivät helpommin.

Paateron mukaan poliisi voisi hyödyntää tietoja, kun se tutkii tai ehkäisee ennalta vakavia rikoksia.

Sormenjäljet on talletettu passirekisteriin, mutta rikostutkinnan käytössä tiedot eivät ole.

Vuonna 2007 kärjistynyt Helsingin huumepoliisien juttu oli alkanut jo ennen Paateron aikaa, mutta krp:n ja Helsingin riitoja Paatero on joutunut käsittelemään jatkuvasti. Hän on pitänyt asiaa ylimitoitettuna.

Paatero totesi syyskuussa 2008: - Minun tärkein tehtäväni on palauttaa luottamus poliisiin niin nopeasti kuin mahdollista, jos poliisin maine on kärsinyt, Paatero vakuuttaa.

Huumepoliisiin liittyvät asiat ovat Paateron toimista huolimatta edelleen esillä vuonna 2013.

Tämän päivän tiedotteessaan (25.11.2013) sisäministeri Päivi Räsänen toteaa: - Edellytän, että poliisiylijohtaja ryhtyy toimiin, joilla luottamus poliisin toimintaan turvataan.

Räsäsen luottamus poliisiin palasi viikonlopun aikana käydyissä keskusteluissa. Viime viikolla sitä ei kuuluisassa poliisin PR-tiedotustilaisuudessa ollut. PR-lyhenne juontuu tietysti siinä esiintyneistä Paaterosta ja Räsäsestä.

Tämä ei ole ainoa kerta, jolloin ministeriö ja poliisihallitus ovat olleet vastakkain. Viime kuussa sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg moitti puheessaan poliisin johtamista luutuneeksi ja valuvikaiseksi.

Paatero ohitti moitteet olankohautuksella.

Kränää krp:n kanssa

Paaterolla on ollut kränää myös keskusrikospoliisin kanssa. Paatero kritisoi hidasta talousrikostutkintaa, mikä aiheutti ihmettelyä keskusrikospoliisissa.

Myös Venäjän presidentin kirjaaminen epäiltyjen rekisteriin kiristi krp:n ja Paateron välejä.

– Yleensä minua informoidaan hyvin. Tämä olisi ollut merkittävä tieto, joka minulle olisi pitänyt välittyä, Paatero kertoi.

Paatero ja krp ovat olleet eri linjoilla myös liivijengien sotaväitteissä.

Suojelupoliisissakaan kaikki ei ole sujunut tanssien. Esillä on ollut mm. supon kiusaamistapaus, josta Paatero totesi, ettei merkkejä järjestelmällisestä kiusaamisesta löydy.

Säästöt, ylinopeudet, Auer…

Paatero on ajanut poliisien säästöjä. Taustalla on rakenneuudistus, jossa poliisilaitoksia vähennetään. Liikkuva poliisi lakkautetaan.

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero vakuuttaa, ettei poliisin liikennevalvonta heikkene lainkaan liikkuvan poliisin lakkauttamisen takia.

Poliisiylijohtajakaudella Paatero syyllistyi itsekin ylinopeuteen. Kesällä 2012 hän ajoi 60 km/h alueella ylinopeutta. Länsi-Suomen poliisijohtajana Paatero oli aiemmin saanut 30 päiväsakkoa, kun hän ajoi 30 km/h alueella 78 km/h.

Länsi-Suomen poliisijohtaja aikaan ajoittuu myös Paateron ratkaisu pitää Auer-tapauksen tutkinta Satakunnan poliisissa krp:n sijaan. Myöhemmin Auer-jutun tutkintavirheet ovat kummitelleet.

Jukka S. Lahden murhasta tulee ensi viikolla kuluneeksi seitsemän vuotta.

Poliisien omat rötökset

Poliisien toiminta on herättänyt myös kohuja. Suojelupoliisin kenttävalvonnassa toiminut mies sai sakkoja seksin harrastamisesta virka-ajalla ja virka-autossa.

Poliisin omat rötökset ovat olleet esille. Helsingin Sanomien 2012 julkaiseman selvityksen mukaan poliisit saivat kolmen viime vuoden aikana 122 kurinpitorangaistusta ja 18 tapauksessa poliisi on irtisanottu.

Selvityksen mukaan poliisi on voinut säilyttää virkansa, vaikka on tuomittu sakkoihin tai ehdolliseen vankeuteen vaimonsa pahoinpitelystä. Sen sijaan pienikin omaisuusrikos johtaa helposti irtisanomiseen.

Kentän edut pois

Kentällä toimivat poliisimiehet ovat hermostuneet omien etujensa leikkaamisesta. Enää virkapuvussa ei saa alennusta ABC:llä, eikä junassa saa matkustaa ilmaiseksi.

Baarikansaa Paatero hermostutti vaatimuksilla ravintoloiden aukioloaikojen lyhentämisellä. Aukioloaikaa voisi lyhentää aamuneljästä aamukahteen.

Lisäksi Paatero on ajanut aselain tiukennuksia, mikä on hermostuttanut aseharrastajia. Tiedotusvälineissä ei ole pidetty Paateron yrityksistä leikata lähdesuojaa.

Kaiken tämän keskellä on joitain hyviäkin ilmiöitä, jotka ovat jääneet vähemmälle huomiolle.

Uutinen kertoo rikollisuuden vähentyneen poliisihallituksen tilastojen mukaan. Alkuvuodesta 2012 poliisin tietoon tuli peräti 57 000 rikosta vähemmän kuin viime vuonna.

 

Lue myös:

    Uusimmat