Mainos

Muhiiko loppuvuonna irtisanomispommi? - katkolla yli 4000 työpaikkaa

Meneillään olevat syys-, loka- ja marraskuussa alkaneet yt-neuvottelut koskettavat yhteensä yli 22000 työntekijää. Yritysten mukaan vähennystarve on yli 4000 työpaikkaa.

Lukuihin on laskettu mukaan julkisuuteen ilmoitetut yhteistoimintamenettelyt. Mediaseurantaa yt-neuvotteluista tekevästä Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:sta ei uskalleta arvioida, mikä todellinen vähennysmäärä tulee olemaan.

– En usko, että vähennystarve ihan kokonaan toteutuu. On hirveän vaikeaa ennustaa, että mikä lopputulos on, toteaa SAK:n tilasto- ja työllisyysasiantuntija Tytti Jäppinen.

Tilastojen mukaan toteuma tänä vuonna yritysten ilmoittamista vähennystarpeista on yt-neuvotteluiden päättyessä ollut karkeasti kolme neljännesosaa. Jos sama trendi jatkuu meneillään olevissa neuvotteluissa, Suomi tulee menettämään niissä yli 3000 työpaikkaa.

Suurimmat yt-neuvottelut ovat meneillään Työ- ja elinkeinoministeriöllä, jossa säästötavoite on 700 henkilötyövuotta ja Stockmannin Seppälä-muotiketjulla, jossa yrityksen ilmoittama vähennystarve on 380 henkilötyövuotta. TEMin yt:t alkoivat jo syyskuussa, Stockmannilla lokakuun lopulla.

Joulurauha neuvotteluista

Kaikki irtisanomiset eivät kuitenkaan lankea tämän vuoden tilastoihin, sillä osa neuvotteluista päättyy vasta ensi vuoden puolella. Jäppisen mukaan joulu vaikuttaa yritysten haluun aloittaa yt-neuvottelut.

– Kyllä se vaikuttaa, jos katsoo aikaisempia vuosia. Yt-neuvotteluiden alkamiset hidastuvat tässä loppuvuonna. Voi olla, että nyt marraskuussa vielä lopetetaan joitain yt-neuvotteluja ja tulee uusia irtisanomisia.

Lisää tummia pilviä loppuvuodelle luo vielä Talvivaaran epäselvä tulevaisuus. Jos kaivos joudutaan sulkemaan, työttömäksi jää 500-700 kaivoksen ja sen alihankkijoiden työntekijää. Kainuun TE-toimistolta kommentoitiin MTV Uutisille Talvivaara Sotkamo Oy:n konkurssi-ilmoituksen aikoihin marraskuun alkupuolella, että kaivoksen konkurssin myötä työttömyys nousisi Kainuussa poikkeuksellisen korkealle, 21 prosenttiin.

Irtisanottu jo yli 10 000

Tänä vuonna SAK:n keräämien tietojen mukaan Suomessa on käyty noin 270 yt-neuvottelut. Niiden lisäksi monista pienemmistä neuvotteluista ja vähennyksistä ei julkista tietoa ole olemassa. Päättyneiden neuvotteluiden piirissä on ollut yli 81 000 työntekijää. Yritysten ilmoittama vähennystarve päättyneissä neuvotteluissa on ollut reilut 14 000 työntekijää. Irtisanottuja on ollut noin 10 800.

Siitä, kuinka meneillään olevissa yt-neuvotteluissa käy, ei SAK:n Jäppisellä ole kuin yksi toive.

– Toivotaan, että mieluummin lomautetaan kuin irtisanotaan. Toivottavasti käy hyvin. Se on ainut toive.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.