Mainos

Mugaben puolue voittoon Zimbabwessa

Presidentti Robert Mugaben puolue on voittanut Zimbabwen parlamenttivaalit, kertovat vaaliviranomaiset. Vaalitarkkailijat ovat arvostelleet vaaleja vilpillisiksi.

Zimbabwelaiset äänestivät parlamenttivaaleissa eilen. Presidentti Robert Mugaben ZANU-PF-puolue sai maan 150-paikkaiseen parlamenttiin 51 paikkaa. Lisäksi presidentillä on oikeus nimittää itse 30 kansanedustajaa Nämä 81 paikkaa takaavat puolueelle johtavan aseman parlamentissa. Mugabe toivoi puolueensa saavan parlamenttivaaleissa kaksi kolmasosaa äänistä, jotta se voisi muuttaa maan perustuslakia. Pääoppositiopuolue MDC on saamassa parlamentista 33 paikkaa.

Äänestysvilkkaus näyttää ensimmäisten virallisten tulosten perusteella liikkuvan 42 prosentin tuntumassa. Edellisissä parlamenttivaaleissa vuonna 2000 se oli 48 prosenttia.

Vaaleja väitetty vilpillisiksi

Riippumattomien tarkkailijoiden mukaan jopa joka neljäs äänestäjä käännytettiin pois äänestyspaikoilta.

Zimbabwen oppositiojohtaja Morgan Tsvangirai on jälleen syyttänyt maan parlamenttivaaleja vilpillisiksi. -Tämä on valtava petos, Tsvangirai sanoi siitä huolimatta, että hänen MDC-puolueensa johti vielä tuolloin ääntenlaskua.

Myös Britannian ulkoministeri Jack Strawn mukaan vaalit olivat "erittäin puutteelliset". -On selvää, että vaalit olivat vakavasti puutteelliset, ulkoministerin antamassa lausunnossa sanottiin.

Straw lisäsi, että maan johtaja Robert Mugabe "on jälleen kerran kieltänyt tavallisilta zimbabwelaisilta vapaan ja tasavertaisen mahdollisuuden äänestää, pitkittäen näin edelleen maahan luomaansa poliittista ja taloudellista kriisiä".

Ruotsin television SvT:n toimittaja Fredrik Sperling pidätettiin tänään jo toistamiseen. Keskiviikkona häntä kuulusteltiin tuntien ajan. Sperling oli kertonut kollegoilleen, että hän uskoo nyt tulevansa karkotetuksi, koska hänen akkreditointinsa on peruttu.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.