Mainos

Mugaben puolue pysyy vallassa Zimbabwessa

Presidentti Robert Mugaben puolue pysyy edelleen vallankahvassa Zimbabwessa. Vaikka oppositiopuolue MDC sai suuren vaalivoiton, sai Mugaben Zanu-PF -puolue pidettyä enemmistönsä maan parlamentissa.

Zanu-PF saanee lisätukea siitä, että presidentti Mugabe nimittää henkilökohtaisesti 30 jäsentä 150-paikkaisesta parlamentista. Zanu-PF on hallinnut maata jo parikymmentä vuotta.

Lopullisen vaalituloksen mukaan valtaapitävä Zanu-PF sai parlamenttiin 62 edustajaa. Tärkein oppositiopuolue MDC nosti paikkamääräänsä kolmesta 57:aan. Se menestyi erityisesti kaupungeissa.
Puolueen kymmenestä naisehdokkaasta kahdeksan pääsi läpi.

Pienempi oppositiopuolue Zanu sai yhden edustajanpaikan. MDC:n johtajan Morgan Tsvangirain mukaan puolueensa olisi voittanut vaalit, ellei hänen kannattajiaan olisi kuukausien ajan painostettu. Tsvangirai ei uusinut paikkaansa parlamentissa, mutta ilmoitti tänään asettuvansa ehdolle vuoden 2002 presidentinvaaleissa. Hän myös jatkaa puolueen puheenjohtajana.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan kehotti zimbabwelaisia hyväksymään vaalituloksen. Annan totesi Varsovassa Zanu-PF -puolueen voittaneen niukasti ja sanoi opposition olevan tyytyväinen tulokseen.

1970-luvun itsenäisyyssodassa taistelleiden johtaja Chenjerai Hunzvi kehotti Zanu-PF -puoluetta sisäiseen tarkastukseen ja uudistuksiin. Hän myös kehotti lopettamaan väkivaltaisuudet ja kannatti yhteistyötä opposition kanssa.

Hunzvi itse sai kansanedustajapaikan ja olettaa myös tulevansa nimitetyksi ministeriksi. Hänen johtamansa "veteraanit" ovat aiemmin tänä vuonna hyökänneet valkoisia maanviljelijöitä vastaan ja vallanneet näiden omistamia maatiloja.

Määrävähemmistö täyteen

Oppositioryhmät onnistuivat saamaan vaadittavan yhden kolmasosan määrävähemmistön, joka Zimbabwen parlamentissa riittää perustuslakimuutosten torjumiseen. Keväällä presidentti Mugabe ajoi läpi perustuslain muutoksen, jonka myötä valtio sai oikeuden pakkolunastaa valkoisten omistamia maatiloja ilman korvausta.

Tämä johti yhä useampiin maatilojen valtauksiin. Mugabe on käyttänyt perustuslain muutosta hyväkseen 16 kertaa vuoden 1987 jälkeen. Mugaben henkilökohtainen oikeus 30 kansanedustajan nimitykseen on myös saatu aikaan perustuslakia muuttamalla.
(STT-Reuters-AP-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.