Mainos

Mugabe voitti Zimbabwessa - oppositio torjuu

Istuva presidentti Robert Mugabe on voittanut Zimbabwen presidentinvaalit. Oppositio on torjunut Mugaben voiton "lainvastaisena".

Zimbabwen presidentti kannattaa tilanvaltaajia

Presidentti Robert Mugabe on voittanut Zimbabwen presidentinvaalit. Viranomaiset ilmoittivat Mugaben saaneen yli puolet annetuista äänistä. Kun äänistä oli laskettu yli 90 prosenttia, oli presidentti Robert Mugabe saanut yli 50 prosenttia annetuista äänistä.

Mugabe oli saanut runsaat 163 4000 ääntä ja hänen haastajansa Morgan Tsvangirai noin 117 0000 ääntä. Äänestysvilkkaus koko maassa oli 66 prosenttia, mutta pääkaupungissa Hararessa vain vajaat 50 prosenttia, kertoi keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Tobaiwa Mudede myöhään eilisiltana. Vaaliviranomaisten mukaan 5,6 miljoonasta äänioikeutetusta 3,1 miljoonaa kävi äänestämässä. Äänestysaikaa pidennettiin päivällä muun muassa Hararessa, mutta kaikki eivät silti päässeet äänestämään.

Zimbabwen oppositio torjuu Mugaben voitonZimbabwen oppositio torjui pitämässään tiedotustilaisuudessa presidentti Robert Mugaben vaalivoiton "lainvastaisena". Opposition presidenttiehdokkaan Morgan Tsvangirain mukaan Mugaben voitto perustuu laajamittaiseen vaalivilppiin.

- MDC (oppositiopuolue Demokraattisen muutoksen liike) ei siksi hyväksy vaalitulosta, Tsvangirai sanoi.
- Zimbabwen kansa tietää paremmin, että viranomaisten julistama vaalitulos ei vastaa Zimbabwen kansan todellista tahtoa, Tsvangirai jatkoi.

-Koko ajan käydään laajamittaisia keskusteluja, ja ihmisten pitää päättää, mitä tehdä. Heitä tässä on petetty, hän sanoi. Tsvangirai sai virallisten tulosten mukaan 41,9 prosenttia äänistä ja Mugabe 56,2 prosenttia.

Etelä-Afrikan tarkkailijat sanoivat, että vaalit olivat lailliset. Norjan vaalitarkkailijoiden johtaja Kåre Vollan sanoi, että vaalit käytiin vahvan polarisoitumisen, poliittisen välkivallan ja lukuisten puutteiden vallitessa.

Hänen mukaansa hallitus on tästä kaikesta suurimmalta osalta vastuussa. Norjalaisten katsotaan edustavan EU:ta, jonka tarkkailijavaltuuskunta vedettiin pois maasta helmikuussa.

Länsimaat arvostelivat voittoa

Johtavat länsimaat arvostelivat presidentti Robert Mugaben voittoon päättyneiden Zimbabwen presidentinvaalien tulosta. Yhdysvaltain Afrikan-asioiden apulaisulkoministerin Walter Kansteinerin mukaan vaaleja ei voi pitää vapaina ja oikeudenmukaisina. Kansteinerin mukaan vaaliprosessi jätti alusta loppuun huomioimatta kriteerit, jotka myös Zimbabwe on sitoutunut täyttämään.

Ranskan ulkoministeriön tiedotteessa todettiin niin ikään, etteivät vaalit olleet oikeudenmukaiset. Ministeriö viittasi mm. tarkkailijoiden ja avoimuuden puutteeseen ja äänestäjien painostukseen.

Zimbabwen entisen siirtomaaisännän Britannian ulkoministeri Jack Straw tyytyi toteamaan, ettei Mugaben julistaminen voittajaksi ollut mikään yllätys. Britannia haluaa ennen jatkotoimista päättämistä kuitenkin neuvotella Yhdysvaltain, EU:n ja Kansainyhteisön kanssa.

Myös Saksan ulkoministeriö arvosteli "kuukausien väkivallan ja pelottelun" jälkeen järjestettyjä presidentinvaaleja

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

(Kymmenen uutiset 13.03.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.