Mainos

Mugabe mukaan toiselle kierrokselle Zimbabwessa

Zimbabwen hallitseva puolue on vahvistanut presidentti Robert Mugaben osallistumisen presidentinvaalien toiselle kierrokselle oppositiojohtaja Morgan Tsvangiraita vastaan. Tämä siinä tapauksessa, että kumpikaan ehdokas ei saa enemmistöä ensimmäisellä kierroksella.

Zanu-PF-puolueen edustaja puhui toisesta kierroksesta jo varmana asiana.

- Selvää on, että tulossa on uusintakierros. Olemme maassa mutta meitä ei ole vielä tyrmätty, Didymus Mutasa sanoi.

Puolueen johto keskusteli viiden tunnin ajan jatkotoimista vaalien jälkeisessä jännittyneessä tilanteessa. Kuusi päivää presidentinvaalien jälkeen keskusvaalilautakunta ei edelleenkään ole julkistanut tuloksia.

Oppositio on julistanut Tsvangirain voittaneen vaalit heti ensimmäisellä kierroksella. Tsvangirain MDC-puolue on uhannut vaatia tulosten julkistamista korkeimmasta oikeudesta.

EU on patistanut keskusvaalilautakuntaa julkistamaan tulokset.

Vaaliviranomaisten mukaan oppositio on voittanut viime lauantaina myös pidetyt parlamenttivaalit. Mutasa kertoi kuitenkin perjantaina, että Zanu-PF aikoo vaatia uudelleenlaskentaa ainakin 16 vaalipiirissä.

- Nämä ovat huonoimmin järjestetyt vaalit mitä olen koskaan nähnyt, Mutasa sanoi.

Veteraanit hyökkäsivät oppositiota vastaan

Mugabelle uskolliset Zimbabwen vapaussodan veteraanit hyökkäsivät perjantaina oppositiota vastaan. Veteraanien mukaan opposition väitteet presidentinvaalien voitosta ovat "provokaatio meitä vapaustaistelijoita kohtaan".

Veteraanien johtaja Jabulani Sibanda sanoi lisäksi tiedotustilaisuudessa, että hänen joukkonsa torjuu kaikki mahdolliset valkoisten viljelijöiden yritykset vallata maatilat takaisin mustilta.

Mugabe on usein käyttänyt niin sanottuja sotaveteraaneja ahdistelemaan vastustajiaan. He olivat etunenässä valtaamassa valkoisten omistuksessa olevia maatiloja Mugaben maareformin yhteydessä. Monet "sotaveteraaneista" ovat syntyneet vasta sen jälkeen kun Zimbabwe vuonna 1980 itsenäistyi.

Virallinen Herald-sanomalehti on kertonut saaneensa tietoja, joiden mukaan valkoiset viljelijät ovat uhanneet vallata takaisin tilojaan.

Mugabe on nyt 28 vuotta kestäneen valtakautensa pahimmassa kriisissä. Arvostelijoidensa mukaan valkoisten tilojen luovuttaminen kokemattomille viljelijöille ja Mugaben tukijoille on yksi pääsyitä Zimbabwen nykyiseen taloudelliseen romahdukseen.

Mugaben entinen tukija, nykyinen oppositiopoliitikko Jonathan Moyo sanoi kuitenkin perjantaina AFP:lle, ettei Mugabella ole mitään aikeita luopua vallasta vaan hän taistelee katkeraan loppuun saakka.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.